Facturile de electricitate reduse cu până la zece ori datorită schemei de plafonare-compensare

REDUCERI. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat la postul B1TV că, datorită schemei de plafonare-compensare, facturile pentru electricitate ale românilor sunt acum cu până la zece ori mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut. El a subliniat că, în sezonul rece, locuitorii României nu ar trebui să-și facă griji nici în privința căldurii din locuințe, nici în ceea ce privește costurile.

“Românii nu trebuie să îndure frigul și nici să se teamă de facturi. România dispune de o schemă care limitează prețurile în factura finală. Când primim factura acasă, vedem acele limite stabilite, cum ar fi 0,68 lei pe kWh pentru un consum sub 100 kWh. Acest lucru a însemnat pentru români, de la vârful crizei energetice până în prezent, aproximativ 5 milioane de gospodării care au plătit o factură de curent de aproximativ 35 de lei, un cost rezonabil”, a explicat Burduja la B1TV.

Ministrul Energiei a subliniat efortul său de a menține această schemă de plafonare-compensare, deoarece oferă stabilitate consumatorului final și întregului sistem energetic. “De la producători la transportatori de energie, Transelectrica, distribuitori, furnizori și consumatori, toți apreciază existența unei scheme previzibile și stabile care protejează cei mai vulnerabili români și întreprinderile mici și mijlocii”, a adăugat Burduja.

Ministrul Energiei a evidențiat că au fost alocate în piață peste 20 de miliarde de lei în această schemă de plafonare-compensare. În ciuda faptului că legea prevede că statul plătește un avans de 40% către companiile furnizoare de energie, acest lucru nu s-a întâmplat. De asemenea, Burduja a menționat că s-au găsit soluții pentru a acoperi aceste sume restante, iar piața a beneficiat de aceste fonduri.

El a adăugat că Ministerul Energiei a solicitat încă 4 miliarde de lei în cadrul rectificării bugetare. Cu toate acestea, în opinia sa, având în vedere sumele care au intrat și ieșit din buget, schema trebuie să devină autosuficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare