Facturile electronice devin obligatorii în România începând cu 1 ianuarie 2024

REGULAMENT. Contribuabilii din România care desfășoară operațiuni taxabile trebuie să fie pregătiți să emită și să raporteze facturile în format electronic începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit consultanților de la Deloitte România. Acest nou regulament presupune ca toate entitățile care operează în țară să raporteze facturile prin intermediul sistemului RO e-Factura.

În ciuda noilor cerințe, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2024, se va permite încă utilizarea facturilor pe hârtie, dar numai în cazul în care furnizorul sau beneficiarul nu sunt încă înregistrați în Registrul RO e-Factura. După această perioadă de tranziție, factura electronică va deveni singura metodă acceptată pentru raportarea și rambursarea TVA în România.

Pentru a se conforma acestor noi cerințe, contribuabilii trebuie să identifice soluții tehnologice compatibile cu sistemele lor contabile interne. Acest lucru va facilita raportarea și gestionarea corectă a facturilor electronice. În paralel, autoritatea fiscală din România (ANAF) trebuie să își îmbunătățească infrastructura pentru a asigura funcționarea eficientă a acestui nou sistem.

Este important de menționat că această schimbare a fost prefigurată de introducerea facturilor electronice pentru operațiuni cu risc fiscal și pentru operatorii din industria turismului în relația cu autoritățile (B2G) începând cu anul trecut.

Prin această măsură, România se aliniază la tendința europeană de adoptare a facturilor electronice, promovând eficiența și transparența în gestionarea tranzacțiilor financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare