FAPT – Al doilea cioban din județul Mureș, ucis de urs în acest weekend: a fost găsit la câteva sute de metri de o stână din comuna Gornești

0
590

UCIS DE URS. Duminică, 25 iulie 2021, puțin după miezul nopții, un bărbat a reclamat la numărul unic de urgență 112 că tatăl său, în vârstă de 80 de ani, cioban la o stână din satul Mura Mare (com. Gornești), a dispărut. Familia de ciobani era din satul învecinat, Teleac. O echipă de căutare formată din polițiști (inclusiv cu un câine de urmă), jandarmi, un paznic de vânătoare și salvamontiști (dotați cu o dronă cu termoviziune) au reușit să-l găsească pe bărbat, la circa 300 de metri de stână, în pădure. Polițiștii mureșeni au precizat că bărbatul era decedat, moartea fiind violentă – corpul prezenta multiple leziuni traumatice, la nivelul întregului corp, susceptibile de a fi provocate de animale sălbatice.

 

În noaptea de vineri spre sâmbătă, trei ciobani mureșeni au fost atacați de urs la o stână de la limita județelor Harghita și Suceava, unul dintre ei, în vârstă de 26 de ani, fiind ucis, iar altul, în vârstă de 45 de ani, fiind grav rănit (diagnostic: traumatism cranio-cerebral sever, parieto-temporal drept, plăgi muşcate cu amputaţie de degete şi leziuni la nivel abdominal, precum şi fracturi faciale multiple). Bărbatul a supraviețuit însă va fi supus mai multor operații estetice de reconstrucţie facială. Acesta a trecut deja prin prima operație complexă, efectuată de chirurgi ORL și oro-maxilo-faciali la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, care a durat circa 7 ore.

 

Jandarmeria, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu Harghita au deja elaborat documentaţia necesară emiterii acordului de extragere a ursului (adică de împușcare). Miercuri, 21 iulie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia urşii care pun în pericol viaţa oamenilor pot fi împuşcaţi fără aprobare de la Ministerul Mediului. Va fi suficientă doar deciza imediată a echipelor formate din autorităţi locale, jandarmi, vânători şi medici veterinari.

 

Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ