FAPT – Azomureș a început oprirea instalațiilor de producție de pe platforma din Târgu Mureș: luni vor fi oprite toate echipamentele

0
389

PRODUCȚIE OPRITĂ. Conducerea Azomureș, cel mai semnificativ producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, a anunţat începerea opririi instalaţiilor şi echipamentelor de producţie a îngrăşămintelor de pe platforma din Târgu Mureș, din cauza preţului ridicat la energie. Acestea se vor opri în totalitate până luni, 20 decembrie 2021.

 

Harri Kiiski, CEO Azomureş, a precizat că din 6 decembrie, când compania a anunțat că nu mai poate continua producția din cauza prețurilor mari la gazele naturale (o componentă semnificativă a prețului produselor finite), prețul acestora a crescut de la 90 Euro/MWh la 132 Euro/MWh, creșterea fiind mai pronunțată decât în restul țărilor europene.

 

Din această cauză, prețul îngrășămintelor produse de Azomureş ar deveni prohibit pentru cei care activează pe piaţa agricolă românească, fapt care face nesustenabilă continuarea producției. După oprirea în totalitate a instalațiilor de producție, angajaţii vor continua să vină la serviciu pentru a face mentenanţa locală şi pregătirea instalaţiilor pentru iarnă.

 

Azomureş a mai precizat că nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar aferentă anului 2021, banii încasați luna trecută fiind plata ajutorului pentru anul 2020, care a susţinut costurile certificatelor de emisii (energie electrică) şi s-a aplicat la peste 30 de companii mari consumatoare de energie din România.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ