FAPT – Cât costă „gratuitatea” pe autobuzele din Târgu Mureș: din banii voștri se plătesc lunar 483.000 de euro pentru transportul local

TRANSPORT ÎN COMUN. Știți proiectul trâmbițat de Primărie, promovat de primarul Dorin Florea, cum că fiecare târgumureșean care își exprimă dorința în acest sens va putea circula „gratuit” cu arhaicele mijloace de transport în comun din oraș, impropriu numite autobuze? Ei, bine: s-a fâsâit. Nici nu a intrat în dezbaterea forului deliberativ (Consiliul Local) pentru a deveni hotărâre, că a apărut a doua variantă a proiectului, promovată de “consilieri locali” neidentificați.

 

Nu vă îngrijorați, în mare noul proiect spune același lucru ca și vechiul proiect (doar nu calcă vreun consilier al Puterii strâmb în fața lui Florea), cu o mică mențiune (care o să-l cam doară pe Claudiu Sergiu Maior – foto dreapta -, locotenentul lui Florea, pentru că se repercutează asupra sumelor pe care le va plăti Primăria, din bugetul public al orașului, către Siletina, „firma lui Maior, care nu mai e a lui Maior pentru că a vândut-o rudelor”).

 

Noul proiect

 

Conform noului proiect, se propune (exact ca-n vechiul proiect, cel al lui Florea) ca începând din acest an toți târgumureșenii care solicită eliberarea abonamentelor lunare, să le primească cu titlu gratuit până la sfârșitul anului. Această „gratuitate”, spuneam, este, ca-n cazul concertelor plătite din bugetul local, doar de fațadă, pentru că vor fi plătite din banii orașului.

 

Cei care nu solicită abonamentele „gratuite”, sau cei care sunt din alte localități, vor plăti pentru un bilet (de o călătorie) 3 lei, pentru că din acest an biletele de autobuz în Târgu Mureș s-au scumpit cu 50% (de la 2 lei la 3 lei), deși condițiile de transport nu s-au îmbunătățit nicicum, orașul fiind tristul deținător al celui mai deplorabil sistem de transport în comun dintre toate municipiile reședință de județ din România. De asemenea, cei care nu dețin abonamentul „gratuit”, pot achiziționa abonamente de o zi (prețul acestora fiind de 10 lei) sau de o lună (prețul acestora fiind de 60 de lei).

 

Noutatea de… 5,8 milioane de euro

 

Ce e important de reținut din noul proiect: pentru prima oară se pronunță suma pe care Primăria Târgu Mureș o plătește într-un an ca subvenție alianței de firme (Siletina SRL & Transport Local SA) care operează transportul în comun. Această sumă este de… 27 de milioane de lei, echivalentul a 5,8 milioane de euro. Așadar, în fiecare lună, Primăria decontează pentru transportul local din Târgu Mureș o medie de 483.000 de euro (mai exact 2,25 milioane de lei).

 

De unde știm asta? Din noul proiect de hotărâre, care fixează (aparent preocupat de soarta banilor publici) că indiferent de numărul abonamentelor „gratuite” eliberate, suma totală care va fi decontată în 2019 din bugetul orașului către Siletina & Transport Local nu poate depăși 27 de milioane de lei, suma anunțată de transportatori ca fiind necesarul de buget aferent anului 2019.

 

În traducere, asta este similar cu o barieră financiară (oricum prea generoasă) la propunerea cuplului Florea & Maior pentru Siletina & Transport Local: „Ne cereți 27 de milioane de lei pe an, vi-i dăm, dar ne facem și noi serviciile electorale și nu sperați să vă dăm mai mult”. Oricum, repetăm (pentru că repetiția e mama, tata și Dumnezeul înțelepciunii): abonamentele „gratuite” sunt plătite tot din banii pe care Primăria îi adună de la ei și din taxele și impozitele pe care le achită cetățenii din Târgu Mureș.

 

… risipirea a jumătate de milion de euro/lună

 

Am considerat că e în interesul public să aflați această informație: Primăria Târgu Mureș plătește în fiecare an, din bugetul format și din taxele și impozitele plătite de cetățeni, suma de 27 de milioane de lei (sau 5,8 milioane de euro) pentru transportul în comun. Să fie primit!

 

Acum, ar trebui să dezbatem dacă în Târgu Mureș calitatea transportului în comun se face la un standard de calitate care să merite donația de 483.000 de euro pe lună. Ar trebui, dar cădem în ridicol, răspunsul fiind extrem de clar…

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare