FAPT – Consiliul Județean Mureș plătește 10.000 de euro unei firme să-i verifice documentația pentru obținerea avizelor unui drum încă nefinanțat

CONTRACT PRIN ÎNCREDINȚARE DIRECTĂ. Administrația județeană din Mureș, controlată de Peter Ferenc (UDMR), din postura de președinte al Consiliului Județean (CJ), va plăti aproape 10.000 de euro pentru ca o firmă să-i verifice documentația pentru obținerea avizelor necesare începerii lucrărilor de reabilitare a drumului județean 153 și 153A pe porțiunea care leagă localitățile Ernei, Eremitu și Sovata. Să nu înțelegeți greșit că după verificări încep lucrările… E mai complicat. Însă, ideea e că se verifică o documentație.
Contractul, în valoare de 47.600 de lei, a fost achiziționat prin procedura de achiziție directă, și a fost semnat cu firma clujeană Sodi Construcții. Sereleul din Cluj, controlat de Dumitru Negrea, va efectua cu cei 3 angajați pe care-i are verificarea documentelor și va încasa în cele 10 zile de contract aproape 10% din cifra de afaceri pe întreg anul 2019.
Reabilitarea mereu cuprinsă, nicicând finanțată
Proiectul de reabilitare a porțiunii de drum județean care leagă cele trei localități amintite mai sus este evaluat la peste 246,4 milioane de lei (sumă care conține TVA și este echivalentă cu peste 50,6 milioane de euro), conform indicatorilor tehnico-economici aprobați de aleșii județeni în vara anului trecut. În 2008, CJ Mureș a alocat 168.000 de lei pentru proiectul reabilitării acelei porțiuni de drum (care totaliza 38 de kilometri).
Proiectul nu a fost însă implementat, fiind refăcut și actualizat de-a lungul timpului, ajungând astăzi la o reabilitare care totalizează 45,4 kilometri. În vara anului 2014, proiectul a fost introdus, cu girul aleșilor județeni, în Planul de Dezvoltare 2014-2020, însă anul 2020 e istorie, iar proiectul a rămas acolo, pe hârtie.
Pentru că a fost prezentat ca făcând legătura din municipiile Târgu Mureș și Reghin cu stațiunea Sovata și asigurând “conectivitatea indirectă” (!) la Autostrada Transilvania și Autostrada Târgu Mureș – Iași – Republica Moldova (adică două himere, deocamdată), porțiunea Ernei – Eremitu – Sovata a fost cuprins pe lista proiectelor regionale de infrastructură rutieră finanțabile prin POR 2014-2020. A fost cuprins și, vedem, acolo a rămas. Cuprins. N-a mai fost finanțat, pentru că obiectivele de pe lista aceea n-au mai primit fonduri.
Acum, se speră că se obțin fondurile necesare din pușculița europeană (adică cele 50 de milioane de euro) pentru a fi realizat în exercițiul bugetar european 2021-2027. Până se obțin banii, însă, trebuie plătit (din pușculița județului) ce se face (proiect, obținerea avizelor etc.). Iar de făcut, se face totul prin externalizare, de unde deducem că în administrația județeană nu există angajați specialiști în acest sens.
* Foto: Mircea Rareș Țetcu
Cătălin VISCHI, Vali STOICA