FAPT – Deși Târgu Mureș are cel mai deplorabil transport în comun din România, subvenționat cu 3 milioane de euro anual, Florea scumpește biletele de autobuz cu 50%

INVESTIGAȚIE. E foame mare de bani și neputința administratorilor banilor publici din municipiul Târgu Mureș este la fel de mare. Ce face orice primar slab, neputincios, fără anvergură și putință managerială atunci când vrea să crească încasările la buget? Crește taxe, impozite și alte biruri.

 

Urmează, însă, un caz în care un edil, în cazul de față Dorin Florea (foto stânga), va impune o majorare în folosul exclusiv al unei firme private. Firmă care este controlată de familia primului său locotenent, Claudiu Maior. Firma are și denumire, să nu ne ascundem după degete: Siletina Impex SRL și este firma care execută deplorabilul transport în comun din municipiul reședință de județ.

 

Și tot firma asta are și o cotizație anuală din conturile Primăriei Târgu Mureș de aproximativ 3 milioane de euro. Urmează o poveste adevărată, bazată pe fapte și documente oficiale.

 

Tentativa de manipulare

 

Cu strângere de inimă și o tristețe profesională urmăresc cum manipularea grosolană a Primăriei Târgu Mureș e pe cale să prindă contur, presa locală recitând acum, spre final de an, ca un Cor al Robilor Plătiți din Banii Orașului, cum că băieții din administrația publică locală (care au senzația că-s deștepți și restul sunt proști) vor să ofere gratuitate localnicilor pe mijloacele de transport în comun și că, uite, ce bine e(ste).

 

 

În fapt, după falsa știre, ridicând vălul manipulării, informația reală e că se scumpesc biletele de autobuz în Târgu Mureș și că mult mai mulți bani decât până acum o să fie virați din bugetul local în conturile firmei lui Maior (care “nu mai este a lui Maior că a vândut-o rudelor lui” – aici puteți să râdeți în hohote), Siletina Impex, un sereleu cu comportament de lider de asociere în melanjul împotriva firii, probabil insuficient cercetat de DNA, cu firma municipalității, Transport Local SA.

 

Un melanj din care firma orașului a slăbit considerabil, iar “firma fostului viceprimar Claudiu Maior, care nu mai este a lui, pentru că a vândut-o rudelor” (dar negocierile principale sunt purtate direct de mama acestuia), prosperă, dospind încasările ca o gogoașă.

 

Majorare de 50% în folosul firmei private

 

Din 2019, în Târgu Mureș biletele de autobuz se scumpesc armonios (doar suntem în Orașul Armoniei – de fațadă) cu 50%, urmând să coste 3 lei/călătorie. Ca să ascundă acest fapt, administratorii urbei au făcut un proiect de hotărâre (despre care n-am nicio îndoială că va deveni hotărâre și va fi pus în practică, pentru că majoritatea este deja captiva primarului Dorin Florea prin angajări, sau afaceri).

 

Conform acestuia, toți târgumureșenii care doresc vor primi un abonament de transport gratuit, în cuantum de 60 de lei/lună. Până acum, doar pensionarii aveau o pseudogratuitate pe mijloacele de transport în comun. Scriu pseudogratuitate, pentru că, de fapt, costurile abonamentelor acestora erau, sunt și vor fi plătite în contul Siletina, lunar, din banii orașului. Schepsiul acestei modificări e unul singur: creșterea substanțială a banilor pe care îi va plăti Primăria, din bugetul public al orașului, către „firma lui Maior, care nu mai e a lui Maior pentru că a vândut-o rudelor”.

 

Cotizația lunară către Siletina: 250.000 de euro

 

Practic, numărul abonamentelor crește substanțial, implicit și banii pe care municipalitatea îi va vira direct firmei private Siletina Impex. Poate este edificatoare informația asta, care n-a fost făcută publică până acum. E răspunsul la întrebarea: Câți bani încasează lunar Siletina de la Primăria Târgu Mureș? În luna noiembrie 2018, firma lui Maior care nu mai e a lui Maior pentru că a vândut-o rudelor sale a încasat… peste 400.000 de euro (conform documentelor contabile asumate de Primărie și efectuate ca plată).

 

Pentru respectarea adevărului complet, lunar, Primăria Târgu Mureș plătește firmei lui Maior, “care nu mai e a lui Maior pentru că a vândut-o rudelor sale”, aproximativ 250.000 de euro (în noiembrie au fost plătite în plus față de serviciile aferente lunii octombrie – abonamente, transport de elevi și transport ocazional – și subvențiile pe abonamente din luna septembrie, care au fost în cuantum total de 715.740 de lei (echivalentul a 154.000 de euro).

 

Exclusiv pentru servicii prestate în luna octombrie, din contul Primăriei Târgu Mureș în contul Siletina Impex au intrat pentru subvenționarea abonamentelor de transport 870.000 de lei, la care s-au adăugat încă 257.280 de lei pentru abonamentele gratuite ale persoanelor cu handicap, servicii de transport ocazional de pasageri: 7.593,06 lei, transportul elevilor: 14.221,69 lei, chiar și abonament Donatori de sânge: 162,50 lei. Totalul pe octombrie: 1.149.257,25 de lei (echivalentul a 247.152 de euro).

 

Conform monitorizării msnews, anual, Siletina Impex, sereleul “lui Claudiu Sergiu Maior (foto) care nu mai e al lui Claudiu Sergiu Maior pentru că i l-a vândut rudelor sale” încasează de la Primăria condusă de șefului său direct, Dorin Florea, aproximativ 13,8 milioane de lei (echivalentul a 3 milioane de euro). Cotizația asta înseamnă, procentual, 80% din cifra de afaceri a firmei care efectuează transportul în comun în municipiul Târgu Mureș. Acum, pot să urez, ca-ntr-un prosper final de an: Călătorie plăcută! Dar nu în acest oraș, unde transportul public se face la standardele de calitate aferente anului 1958.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare