FAPT – Din cauza pandemiei, firma care administrează 4.500 de locuri de parcare în Târgu Mureș cere scutire de 50% la plata redevenței datorate orașului

UNICELE PARCĂRI NERENTABILE. Firma Primăriei Târgu Mureș care administrează aproape 4.500 de locuri de parcare în municipiu, susține că e calamitată de pandemie și cere reducere de 50% de la plata redevenței pe care ar trebui să o vireze în bugetul orașului.

 

Cât e redevența

 

În 2017, aleșii târgumureșenilor (consilierii municipali) au decis că gestionarul/administratorul parcărilor publice din municipiul reședință de județ să vireze la bugetul local o redevență de peste 1 milion de lei pe an (suma exactă este 1.074.000 de lei și este precizată în două hotărâri de Consiliu Local din acel an, nr. 68 și 156).

 

În plus față de această redevență fixă, care ar trebui să se plătească în patru rate egale (trimestrial), entitatea căreia i se dă dreptul de administrare a parcărilor din Târgu Mureș trebuie să vireze la bugetul orașului și 10% din cifra de afaceri. În 2019, înainte ca acest serviciu să fie atribuit firmei Primăriei (sereleul Administrator Imobile și Pieţe), redevența și procentul din cifra de afaceri a fost subliniat din nou (la aceleași valori), printr-o nouă hotărâre de Consiliu Local (conform legislației, acest tip de hotărâri sunt obligatorii de pus în practică).

 

Bine, acestea fiind lămurite, să mai precizăm că anul trecut, conform contractului de concesiune, firmei Primăriei i s-a făcut o concesie majoră: să nu plătească NIMIC, pe considerent că… trebuie trasate niște dungi de vopsea la o parcare subterană (cea din spatele Teatrului Național) și trebuie organizată activitatea.

 

Prima redevență, primul impas

 

A venit însă 2020, a trecut primul trimestru, trebuia achitată redevența + 10% din cifra de afaceri de până în acel moment. Sigur, acum vă așteptați, așa cum e normal, să vă spunem/comunicăm cât a plătit serelelul Primăriei în bugetul orașului după ce a încasat atâta amar de timp banii din parcările din Târgu Mureș.

 

Nu facem asta, pentru că nu a plătit NIMIC, din nou. De ce? Pentru că poate, zic unii, pentru că se așteaptă decizia consilierilor municipali de a judeca noua cerere a sereleului condus de Valer Ujică, care a cerut o scutire pe considerent de pandemie de COVID-19. Adică, deși administrează 4.448 de locuri de parcări publice cu plată în municipiul Târgu Mureș, un document justificativ intern semnat de Ujică cere reducerea cu 50% a redevenței cuvenite orașului, din cauză că răii care au impus starea de urgență n-au luat în calcul că în acest fel, în aprilie, o să scadă încasările din parcări de la 281.864 lei (cât s-a încasat în martie 2020) la 129.496 lei (cât s-a încasat în aprilie).

 

Sigur, interdicțiile de circulație s-au repercutat și asupra încasărilor din parcări (Ujică, fost adjunct la Poliția județeană, zice că încasările au scăzut cu 45,9%, deși reducerea încasărilor este chiar mai mare, respectiv de 54,06%, procentul comunicat de polițistul de la piețe și parcări fiind de fapt procentul comparativ cu încasările din luna precedentă, nu procentul cu care au scăzut încasările, dar logica aritmeticii se dovedește dificilă, uneori).

 

În consecință, pentru că în aprilie lumea a stat pe acasă și n-a circulat/parcat mașina, nu s-a încasat cât în martie, așa că “încasările s-au diminuat considerabil” – ăsta este punctul din eseul lui Ujică în care am lăcrimat.

 

Alte motivații

 

În plus, nu se pot încasa fix atâția bani din parcări (repetăm pentru cei din ultima bancă: se gestionează aproape 4.500 de locuri de parcare cu plată!), pentru că Prefectura a atacat în contencios decizia majorării tarifelor de parcare, care urmau aplicate din 1 ianuarie 2020, iar veniturile fiind previzionate în baza acelor tarife, firma condusă de Ujică este în situația ingrată de a-și “desfășura activitatea în conformitate cu vechile tarife, fapt ce a avut o contribuție importantă în diminuarea încasărilor din această activitate cu circa 35%”.

 

Suplimentar, Ujică susține că indiferent dacă se încasează sau nu bani din parcări, anagjații trebuie plătiți, și suma lunară pentru plata acestora este de peste 60.000 de lei. Deci, n-are bani și gata!, așa că aleșii târgumureșenilor ar fi bine să aprobe să plătească 50% din redevență. Pandemia, prefectura și salariile, bată-le vina pe toate! Noi doar am consemnat ce se cere, urmând să urmărim și ce se dă (adică ce aprobă Consiliul Local Târgu Mureș).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare