FAPT – În 2020, Aeroportul Transilvania, magistral menținut neperformant de Peti Andrei, va primi din bugetul județului… 20 de milioane de lei

ANALIZĂ FINANCIARĂ. Pentru că managerului Peti Andrei/Andras (UDMR) îi reușește magistral menținerea la nivel neperformant a unicului aeroport din județul Mureș, și în acest an Aeroportul Transilvania va încasa o pomană de 5 milioane de lei din pușculița județului, pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcționării.

 

Această subvenție financiară din bugetul județului Mureș se acordă sub titlul de “ajutor de stat de exploatare” și există chiar și o prevedere legală care permite pomana. Pentru a te încadra, însă, trebuie să fii neperformant, spuneam, adică să ai sub 200.000 de pasageri/an, dar Peti Andras (42 de ani) știe cum să facă pentru ca instituția pe care o conduce să rămână neperformantă, mai ales că este diplomat al Institutului Bancar Român în Analiză economică-financiară, management şi marketing. Așadar este specializat, a învățat cum și de unde să cheltuie mult pentru a rămâne-n pagubă financiară, pagubă financiară pe care apoi o acoperă tot județul.

 

Sigur, este o anomalie să fii plătit din bani publici pentru neperformanță (de exemplu, în cazul lui Peti acesta a încasat în 2018 un venit lunar de 12.000 de lei net – adică “în mână”), dar asta este deja o filozofie care ne îndepărtează de subiectul scrierii, așa că, să revenim…

 

Pomana de 5 milioane de lei

 

Oficial, ajutorul de 5 milioane de lei, care se va acorda în tranșe trimestriale, este pentru acoperirea pierderilor înregistrate la activitatea de exploatare, însă din acești bani se pot plăti și salarii și bonusuri.

 

E drept, ajutorul din bugetul județului se poate acorda doar până la momentul atingerii traficului de 200.000 pasageri/an, dar de fiecare dată când Consiliul Județean Mureș a încercat să impună ținte de trafic mai mari (mai ales după investiția imensă în modernizarea aeroportului), Peti le-a reamintit consilierilor că trebuie să mențină traficul la acest nivel neperformant, pentru că altfel hotărârea consilierilor județeni prin care au acordat ajutorul financiar ar fi nelegală și, Doamne-ferește, ar fi trași la răspundere.

 

Cu o linie managerială controlată de specializatul Peti, Aeroportul Transilvania reușește să-și acopere cheltuielile de funcționare în procent de nici jumătate… Adică, anul trecut putea să acopere doar 47,5% din cheltuielile totale (deci, dacă nu primeau pomana din bugetul județului, puteau să funcționeze până prin 20 iunie, apoi lacătul și deschideau în 1 ianuarie). Totuși, în acest an, Aeroportul poate să-și acopere cheltuielile 54,1%. Restul banilor, spuneam, din bugetul județului Mureș. Un mizilic de 5 milioane de lei, adică peste 1 milion de euro.

 

Cât timp vrea Peti subvenții

 

După finalizarea reparației capitale la pista de aterizare-decolare, în 2018 (an incomplet) s-a înregistrat un trafic de 63.762 pasageri, iar anul trecut (an complet), de 179.072 de pasageri. Totuși, conform prognozei de trafic, în acest an, oricât de mult ar vrea managerul plătit cu 12.000 de lei net pe lună să nu depășească traficul mediocru și lipsit de performanță economică pentru a primi pomana de 5 milioane de lei din bugetul județului Mureș, acest fapt e imposibil.

 

Prognoza estimează pentru 2020 un trafic de peste 255.000 de pasageri. În aceste condiții, strategia lui Peti e următoarea: județul să plătească ajutorul de exploatare până la momentul atingerii pragului de 200.000 pasageri, iar apoi Aeroportul notifică Comisia Europeană că a depășit pragul, dar are nevoie de ajutor financiar în continuare “până la atingerea sustenabilității” Aeroportului Transilvania.

 

Dacă vă întrebați ce spune strategia lui Peti privind momentul atingerii unei performanțe economice măcar execrabile, care să-i permită să trăiască fără pomeni, avem răspunsul (dar n-o să vă placă): în anul… 2024 (conform rapoartelor interne ale Aeroportului Transilvania).

 

În 2019, conform datelor oficiale centralizate de Asociația Aeroporturilor din România (AAR), Aeroportul Internațional Transilvania s-a situat în clasamentul național al traficului de pasageri pe locul 9 din 17 (după aeroporturile Otopeni, Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, Bacău și Suceava), în contextul în care între cele 17 aeroporturi figurează și Tulcea, unde în tot anul trecut au aterizat/decolat 99 de pasageri, adică unul la 4 zile.

 

Încă 15 milioane de lei la Investiții

 

Practic, asta am vrut să vă comunicăm: că dacă în 2019, din bugetul județului s-au dat 4,8 milioane de lei ca ajutor pentru Aeroportul Transilvania, în acest an se dau 5 milioane de lei. Știți ce înseamnă 5 milioane de lei? 92,13% din cheltuielile cu salariile celor de la aeroport pe întreg anul (cam 5,5 milioane de lei sunt cheltuielile salariale la aeroport în anul 2020, pentru că, desigur, salariile se vor mări în acest an cu 21%, ca-n orice instituție neperformantă a statului).

 

Nu cunoaștem vreun manager care să nu fie mulțumit în fiecare an că altcineva (în cazul de față, tot județul Mureș) îi plătește angajații și chiar pe el fără să-i ceară nimic în schimb. Nici măcar performanță economică.

 

Nici nu știm dacă să mai scriem o frază-două, pentru că nu vreau să vă cauzeze nervi, indignare etc. Tot în acest an și tot din bugetul județului, la Aeroport sunt prevăzute investiții de 15 milioane de lei (exact: 14.977.000 lei). Aproape 98% din suma totală, adică 14,65 milioane de lei vor veni tot din bugetul județului Mureș.

 

Sintetizând, în 2020, Aeroportul Transilvania va costa 20 de milioane de lei din bugetul județului. Nu vă enervați, nu puneți la suflet, în fond, nu mai e mult până în anul… 2024 (!).

 

Cătălin VISCHI, Vali STOICA

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare