FAPT – În pofida reacției aleșilor din Târgu Mureș, primarul Florea continuă să semneze credite de angajament: face și bazinul cu apă sărată din Weekend

BAZIN PE CREDIT. Preambulul acesta e impus de o mai bună înțelegere a subiectului scrierii: o veritabilă dramoletă s-a născut în urma refuzului consilierilor municipali din Târgu Mureș de a se prezenta la ședința extraordinară convocată săptămâna trecută de primarul Dorin Florea și de a vota, disciplinați și fără să pună întrebări, rectificarea bugetului orașului în forma în care a gândit-o Creatorul edil.

 

Consilierul personal al lui Florea, într-un execes de zel și servilism față de Șefu’ (cum îi spune lui Florea), a și anunțat public, impacientat, îngrijorat, “un live” pe pagina sa de Facebook, în care o să le spună târgumureșenilor care-l urmăresc (foarte exact n-am înțeles de ce se întâmplă asta, omul n-are nicio funcție de decizie) despre răii din Consiliul Local care iar blochează orașul.

 

Cei de la UDMR (majoritari în forul deliberativ) au explicat că modul în care vrea Florea să rectifice bugetul ar îndatora orașul pe mai mulţi ani, fiindcă „s-au propus noi credite de angajament pentru încă 230 de milioane de lei”. Până la urmă live-ul promis de Maior s-a fâsâit, deocamdată fără nicio explicație (unii zic că l-ar fi interzis Florea, alții că o să aibă loc după ședința de comisie financiară – pentru că primarul a reintrodus rectificarea bugetară pentru ședința ordinară de mâine, cert e că n-a mai avut loc o nouă execuție publică a aleșilor târgumureșnilor neascultători de Florea).

 

OK, ăsta a fost preambulul acestei scrieri care vizează să vă informeze despre două fapte: 1) Florea nu pare încurcat de reacția consilierilor locali care au refuzat să-i aprobe noi credite de angajament (adică lucrări care să fie plătite din bugetului anului viitor), chiar în următoarea zi semnând alte contracte conform cărora plata se face din credite bugetare; 2) începe punerea în practică a unui proiect care este promis, ciclic, de 3 ani încoace și care este o eroare investițională și financiară, conform oricărei strategii economice bazate pe știință. Să vedem…

 

Bazinul cu apă sărată la Weekend

 

De mai bine de 3 ani încoace, periodic, administrația controlată de Dorin Florea amenință că acuși-acușica o să construiască un bazin cu apă sărată în ștrandul Weekend din Târgu Mureș (denumirea oficială: Complexul de Agrement și Sport “Mureșul”).

 

În vara anului 2016, directorul de Weekend, Ioan Cîrcu, a făcut public și câteva amănunte din culisele administrației Florea. Bazinul cu apă sărată ar urma să fie amplasat pe locaţia fostei Case a Pionierilor, între bazinul acoperit și stația de epurare. Inițial, s-a dorit să se tragă o conductă de la izvoarele de apă sărătă din Sângeorgiu de Mureş (!). Adică de vreo 8 kilometri… Bine că până la urmă au renunțat la inepție, costurile fiind enorme.

 

Apoi, s-a găsit altă briliantă idee: să se facă în Weekend o salină (!!!), mai mică, așa, cu sare adusă de la Praid. Știu, e râs, dacă n-ar fi de plâns, pentru că vorbim de investiții făcute din banii unei comunități. Cîrcu zicea în 2016 că investiția va fi inclusă în bugetul pe 2017 și demarează. Sigur că n-a fost.

 

În ianuarie 2018, administrația locală a anunțat că a alocat la Weekend un buget de investiții de 1,8 milioane de lei, la care se adaugă credite de angajament în valoare de 2,9 milioane de lei și că pe lista priorităților sunt bazinul cu apă sărată (din nou) şi un bazin „cu valuri”. La fel, a trecut 2018, a trecut și 2019, nu s-a făcut nimic. Nici măcar proiectul.

 

Noul contract

 

Această “scăpare” va fi corectată acum, pe final de an, pentru că imediat după ce consilierii locali n-au mai aprobat o rectificare de buget bazată pe credite de angajament și pe o adâncire în datorii a orașului, vineri, 25 octombrie, înainte să rupă ușa Primăriei pentru a pleca în weekend, primarul Florea a semnat senin un nou contract (nr. 176/2019) care va fi plătit cu peste 50% din credit de angajament, adică anul viitor.

 

Noul contract este pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate (SF) pentru bazin cu apă sărată la CASM (adică la Weekend). Cel care-l va realiza este sereleul clujean Arhideck Construct, din comuna Baciu, controlat de Bogdan Mihai Crăciunescu. Acesta trebuie să finalizeze SF-ul pentru bazinul cu apă sărată în 3 luni de la primirea ordinului de începere, dar nu mai târziu de 25 februarie 2020, fapt pentru care va fi plătit cu 63.000 de lei, din care 30.000 de lei în acest an și 33.000 de lei din credite de angajament pentru anul 2020.

 

Deci, decizia consilierilor îl încurcă pe primarul Florea fix deloc, oricum face ce vrea (probabil și ce crede că e bine). Am rămas dator cu explicația inepției economice a investiției. Răspunsul constă dintr-o enumerare simplă: Praid (cel mai mare ștrand cu apă sărată din România), Sângeorgiu de Mureș, Sovata, Ideciu de Jos – toate cu ștranduri cu apă sărată situate în apropiere de Târgu Mureș (care n-are nici apă sărată, nici salină, dar o să-și facă o salină, spuneam, mai mică, așa, cu sare de la Praid, după cum a devoalat expertul Cîrcu).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare