FAPT – Încep lucrările la un nou parc în Târgu Mureș, care se va finaliza peste 2 ani: cât spațiu verde pe cap de locuitor există în oraș și care e norma europeană

PARC NOU ÎN TÂRGU MUREȘ. Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat marți, 5 octombrie 2021, începerea lucrărilor la noul parc din cartierul Tudor. Contractul de finanțare a fost semnat de fosta administrație Florea, în 28 ianuarie 2020, iar contractul de proiectare și execuție în 1 iunie 2021, cu firma Construct Mapcom (firmă controlată de Doru Alin Plopeanu, care o are ca asociat pe soția sa, Adina Gabriela Plopeanu, administrator al futuristului hotel Privo).

 

Lucrarea va costa 12 milioane de lei (exact: 12.056.023 lei, sumă care cuprinde TVA) și, conform edilului, 98% reprezintă fonduri europene nerambursabile (prin Programul Operațional Regional).

 

Cum va fi

 

Parcul, care va avea suprafața de 3,77 hectare, va fi amplasat în cel mai mare cartier al orașului (Tudor Vladimirescu), fiind mărginit de Universitatea Dimitrie Cantemir, strada Apicultorilor, Baza Jandarmeriei Mureș și Calea Sighișoarei, urmând să fie creat accesul auto, pietonal și cu bicicleta de pe toate străzile limitrofe.

 

În zona centrală a parcului va fi amenajată o platformă simplă de 163 mp (pe post de scenă), cu copertină retractabilă (pentru dirijarea sunetului la activitățile/evenimentele generatoare de zgomot), iar la subsolul acesteia vor fi grupuri sanitare. Spațiile verzi existente (și nefolosite în acest moment) vor fi reabilitate, fondul arboricol fiind refăcut prin înlocuirea arborilor îmbătrâniți cu specii autohtone.

 

 

Pe lângă spațiile verzi, parcul va avea alei pietonale (una dintre acestea, în lungime de 145 de metri, va fi suspendată). Se va face și un simulacru de pistă de alergare (va avea impresionanta lungime de 200 m) și un teren de joacă pentru copii (mic). De asemenea, se va monta mobilier (băncuțe, coșuri de gunoi și ce mai există în orice parc din lume).

 

Nașul și spațiile verzi

 

Edilul a zis așa: „Propun ca locația să poarte numele de Green Park Substejeriș – Cserealja, pentru că această zonă există deja sub acest nume în memoria colectivă a târgumureșenilor”. Dar nu e o propunere, ci o decizie, denumirea fiind deja înscrisă pe bannerul de prezentare a proiectului, care va fi finalizat peste 2 ani (în 24 de luni a zis primarul, dar contractul are durata de 3 ani, deci data avansată nu e certă – oricum, ce-s 2 ani, ce-s 3 ani?, cam pe-acolo).

 

Primarul Soós a mai mărturisit la fața locului că una dintre prioritățile mandatului său este creșterea suprafeței de zone verzi a orașului, în acest moment, conform Registrului local al spaţiilor verzi din municipiul Târgu Mureş, suprafața spațiului verde/cap de locuitor fiind de circa 23 mp. N-ar fi prea grav dacă ar fi așa, norma europeană recomandată fiind de minimum 26 mp/cap de locuitor, iar cea mondială (recomandată de Organizația Mondială a Sănătății) de 50 mp/cap locuitor.

 

În fapt, adevărul e că în România, în acest Registru al spațiilor verzi, indicele este raportat luând în calcul fiecare petic de verdeață (arbuști, arbori, tufe), inclusiv cele din curțile private. De ce se face așa? Pentru ca indicele să nu fie chiar dezastruos. Și pentru că nu pare să le pese prea multora.

 

În fine, să reținem, peste 2-3 ani o să mai avem un parc de 3,77 hectare în Târgu Mureș, ceea ce e bine, mai ales că banii se plătesc din pușculița europeană, în baza unui proiect depus pe vremea lui Florea (pentru a respecta întreg adevărul).

 

* Foto: @Facebook Soós Zoltán

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare