FAPT – Ineficiența termoficării centralizate: în Sighișoara, a treia cea mai scumpă căldură la nivel național

ÎNCĂLZIRE. În pofida faptului că sistemul centralizat de termoficare a devenit total ineficient, în contextul în care numărul consumatorilor este în regresie progresivă, iar pierderile sunt foarte mari şi generează costuri uriaşe pentru bugetul local, sighișorenii sunt menținuți de administrația locală captivi în acest sistem deficitar, ceea ce se repercutează direct asupra prețului pe care îl plătesc la facturile de încălzire.

 

O statistică oficială a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) indică faptul că în Sighișoara (una dintre puținele primării care mai întrețin rețelele locale de furnizare a agentului termic) s-a plătit în iarna trecută a treia cea mai scumpă căldură la nivel național. Doar în orășelul Lehliu Gară (jud. Călărași) și în municipiul Constanța s-a plătit mai scump Gigacaloria, locuitorii din Sighișoara plătind 379,11 lei/Gcal (Primăria din localitatea mureșeană neacordând subvenții).

 

În România, la jumătatea anului trecut au mai rămas branșate la sistemul centralizat de termoficare aproximativ 1,17 milioane de locuințe, din cele peste 9 milioane de locuințe existente, ceea ce spune multe despre eficiența sistemului centralizat.

 

De altfel, conform unei recente statistici a unuia dintre marii producători de sisteme independente de încălzire, 13 județe din România au renunțat în totalitate la dependența de sistemul centralizat de încălzire, folosind exclusiv echipamente individuale. În iarna trecută, și municipiul Galați a renunțat definitiv și total la sistemul centralizat de încălzire, din cauza ineficienței acestuia și a costurilor uriașe cauzate bugetului local.

 

Liviu DAMIAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare