FAPT – La un an de la falimentul firmei Primăriei Târgu Mureș, Administrație și Turism SRL, fostul administrator, Ovidiu Maier, trimis în judecată

2
927
Ovidiu Ioan Maier

FIRMA FALIMENTATĂ A ORAȘULUI. Ovidiu Ioan Maier (finul lui Claudiu Sergiu Maior, fost viceprimar și consilier al primarului Dorin Florea, actualmente consilier local Pro România în Târgu Mureș), fost director general și administrator al sereleului aflat în faliment Administrație și Turism (firma Primăriei Târgu Mureș), a fost trimis în judecată de practicianul de insolvență pentru atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvență.

 

Atât s-a putut

 

Ovidiu Maier (41 de ani) a fost ridicat cu elevatorul administrativ, în 2016, în funcția de director general al firmei căpușate de anterioara conducere a administrației publice din Târgu Mureș, din postura de inspector la Serviciul Încasare Taxe și Impozite al Primăriei. Vă reamintim că această firmă, băgată cu forcepsul de Primăria Târgu Mureș direct în faliment, în 25 februarie 2021, având 23 de creditori cu datorii înscrise la masa credală (printre care Primăria, salariații, firme locale, operatori de servicii publice, ANAF, Selgros Cash&Carry etc.)

 

Oficial, această firmă a fost creată să administreze numeroase bunuri imobiliare ale orașului (Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, Hotel-Restaurant Tineret, Club Tineret, Căsuţa din pădure, Hotel „Casa de oaspeţi”, Restaurant „Casa de oaspeţi”, Academia de sport, spaţii sportive şi tehnice). Neoficial, firma aceasta, care reușea contraperformanță să nu obțină profit dintr-o activitate economică profitabilă (închirierea de spații comerciale), era una dintre căpușele prin care administrația Florea mânca și bea pe banii târgumureșenilor, după cum a rezultat în baza ulterioarei anchete administrative interne făcute publică.

 

Alături de Ovidiu Ioan Maier, administrator al firmei, practicianul de insolvență (Domokos Zoltan) l-a mai chemat în judecată pentru atragerea răspunderii administratorului și pe Marius Aurel Iacoban (42 de ani), cel care gestiona/administra Căsuța din Pădure.

 

Cât despre partea penală, însă, Doamne, să ne ierți…

 

Surse implicate msnews au precizat un aspect demn de semnalat și urmărit. Respectiv, dosarul care ar trebui să identifice vinovații a fost repartizat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș la Parchetul de pe lângă Judecatoria Mureș, fapt care poate conduce la următorul deznodământ: chiar dacă aceștia (vinovații) vor fi trimiși în judecată, există riscul ca rechizitoriul să cadă în camera preliminară, pe fondul excepției de lipsă a competenței materiale (această competență materială o are ori Parchetul de pe lângă Tribunal, ori cel de pe lânga Curtea de Apel, ori DNA, fiind vorba de un prejudiciul este peste 500.000 lei, iar implicați sunt foști și actuali funcționari publici sau angajați ai Primăriei). Sigur, nu e mare lucru și n-ar fi prima dată…

 

Calendarul unui faliment previzibil

 

• 17 decembrie 2015: Administrația publică din Târgu Mureș (Primăria) înființează (în baza unei hotărâri a Consiliului Local) Centrul Cultural Mihai Eminescu, având ca domeniu de activitate alimentație publică și turism.

 

• 28 ianuarie 2016: Denumirea firmei este modificată în Administrație și Turism SRL.

 

• 25 februarie 2016: Actul constitutiv al firmei este extins cu domeniul de activitate “Restaurante” și se stabilește de CL Târgu Mureș ca firma să plătească o redevență de 100.000 lei/an, echivalentă cu impozitul pe clădiri. Această redevență NU s-a plătit niciodată, nimeni nu a întrebat, nimeni nu a fost tras la răspundere/sancționat.

 

• 28 iulie 2016: La conducerea firmei este numit Ovidiu Maier (administrator) și se schimbă (fără acordul asociatului prim, municipalitatea) codul CAEN al societății, putând închiria spații, imobile și terenuri către terți.

 

• mai 2017: Primăria se asociază cu Administrație și Turism SRL într-o societate comercială simplă (motivația: “Oferirea unor servicii mai performante în domeniul turistic, hotelier, alimentație publică”) și primește dreptul de folosință asupra: Casei de oaspeți a Primăriei din Weekend, Casa de Cultură Mihai Eminescu, Hotelului Club Tineret, Restaurantului Căsuța din Pădure de pe Platoul Cornești, Chioșcul din Parcul Municipal, Chioșcul din incinta cinematografului Arta, două terenuri de fotbal cu accesorile aferente, cinci terenuri de tenis de câmp. De asemenea, stocurile de marfă existente au fost predate de Primărie către Administrație și Turism SRL, 50% din valoarea acestuia trebuind să fie plătit în bugetul local de firmă, în termen de 8 luni (conform contractului de asociere). Această plată nu s-a făcut niciodată. Apoi, prin HCL-uri succesive, firma este scoasă de sub controlul Consiliului Local și, prin decizii AGA, dispune de patrimoniul orașului după bunul plac.

 

• decembrie 2020: în urma inventarului rezultă că lipsesc obiecte în valoare de 200.000 lei și sunt sume neîncasate (unele istorice) de peste 3,2 milioane de lei (printre cei care n-au plătit: CSM Târgu Mureș, ASA 2013 Târgu Mureș, Direcția de Asistență Socială, PSD Mureș, Federația Română de Triatlon etc.). La acel moment, firma înregistra datorii de peste 4 milioane de lei (din care 3,3 milioane de lei la furnizori).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Daca justitia ar functiona conform legilor si atributiilor sale astfel de fapte nu ar exista.Tocmai existenta acestor fapte si protejarea lor prin diverse smecherii avocatesti si judecatoresti (dosar repartizat de la parchetul de linga tribunal la parchetul de linga judecatorie,precum si folosirea portilelor lasate in legi de cartre legislativ tocmai pentru salvarea infractorilor ) dovedeste coruptia in justitie.

LĂSAȚI UN MESAJ