FAPT – Mureș, locul 9 în topul național al industrializării: sectorul industrial contribuie la PIB-ul județului cu 33%

ANALIZĂ. După PIB-ul anual din 2015 (explicăm în curând de ce utilizăm datele acestui an), județul Mureș se situează, cu 3,5 miliarde de euro, pe locul 12 la nivel național (după București, Timiș, Constanța, Cluj, Prahova, Brașov, Iași, Ilfov, Argeș, Dolj și Bihor). Pentru a vedea care e ponderea sectoarelor economice în PIB-ul județului, luăm în calcul Valoarea Adăugată Brută din anul 2015, cel mai recent an inclus în datele oficiale statistice ale Eurostat (Institutul Național de Statistică din România – INS – publică doar VAB la nivel regional, date prea puțin edificatoare în contextul subiectului de față).

 

 

Așadar, scrierea aceasta și-a propus să afle ce pondere (contribuție) are în PIB-ul județului Mureș agricultura, industria, construcțiile și serviciile (în această categorie fiind incluse IT&C și sectorul public – bugetar -, care cuprinde administrația publică, sănătatea, asigurările sociale, apărarea/ordinea publică).

 

Din PIB-ul județului Mureș aferent anului 2015 (3,5 miliarde de euro), valoarea adăugată brută totală este de 3,07 miliarde de euro. Cel mai mare aport îl are industria, cu 1,1 miliarde de euro (mai exact, 1.134.000.000 euro), urmate la mare distanță de construcții (197 milioane de euro) și agricultura (187 milioane de euro). În ceea ce privesc serviciile, sectorul public contribuie la valoarea adăugată brută a județului cu 393 milioane de euro, iar IT&C are o contribuție de 74 de milioane de euro.

 

Procentual, la PIB-ul județului Mureș, industria contribuie cu 32,4%, sectorul public cu 11,2%, construcțiile cu 5,6%, agricultura cu 5,3% și IT&C cu 1,3%. În general, contribuția majoritară la PIB o dețin serviciile, care, în totalitatea lor, contribuie la PIB cu 53,9%.

 

La nivel național (conform statisticii Eurostat aferente anului 2015), într-un clasament al celor mai industrializate județe din România, județul Mureș se situează pe locul 9 (după București, Prahova, Constanța, Timiș, Argeș, Brașov, Cluj și Sibiu). În privința agriculturii, Mureș se situează pe locul 18, iar într-un clasament național al valorii adăugate brute incluse în PIB de construcții, județul nostru se clasează pe poziția a 14-a.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare