FAPT – Mureșenii, printre cei mai puțin subvenționați români de la bugetul de stat: locul 37 din 42

SUBVENȚII. În ultimii cinci ani (perioada 2013-2017), administrațiile locale din județul Mureș au fost subvenționate de la bugetul de stat cu suma totală de 706,9 milioane de lei, ceea ce înseamnă un cuantum total de 1.182 lei / cap de locuitor (calculul a fost efectuat la numărul populației după domiciliu în perioada de referință). Practic, în fiecare an, administrațiile locale din județ primesc pentru un locuitor subvenții de 236,4 lei.

 

În clasamentul național privind cuantumul subvenției de la bugetul de stat, din cele 41 de județe + capitala București, un locuitor județul Mureș se situează undeva la coada clasamentului, respectiv pe locul 37.

 

În ceea ce privește însă banii primiți de la bugetul de stat de administrațiile locale din județ, Mureș (cu cei peste 706 milioane de lei – adică o medie de 141,38 milioane de lei/an) se situează pe locul 27 – calculele au fost făcute pe baza cifrelor/sumelor raportate de instituții oficiale, respectiv Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale și Institutul Național de Statistică.

 

De ce e important acest calcul? Pentru că subvențiile de la bugetul de stat al bugetelor locale fac diferența în privința investițiilor locale (în special în cazul comunităților mici – orașe și comune), acestea acoperind, în medie, 50% din valoarea totală a bugetului de investiții al unei localități.

 

Spre deosebire de cotele defalcate din impozitul pe venit și a cotelor defalcate din TVA, subvențiile de la bugetul de stat nu sunt stabilite printr-un algoritm clar, fiind dirijate/repartizate subiectiv (mai exact, în funcție de influența/apartenența politică a primarului/parlamentarului respectivei comunități). Practic aceste subvenții politice vizează menținerea dependenței de “centru” (de puterea politică de la guvernare).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare