FAPT – Pentru că a expirat și prelungirea contractului cu Salubriserv, Primăria Târgu Mureș licitează un contract pe 2 ani, la cea mai mare sumă din istorie

SALUBRITATE. Situația salubrizării municipiului reședință al județului Mureș este atipică, problemele fiind cauzate de faptul că atât contractul cu eternul insolvent Salubriserv, cât și prelungirea acestuia (pe perioada stării de urgență generată de pandemia de COVID-19, până în 15 iunie 2020) au expirat, iar ADI Ecolect Mureș nu a reușit încă să desemneze un operator pentru zona 2, din care face parte și Târgu Mureș, ratând toate licitațiile de până acum.

 

În consecință, Primăria Târgu Mureș este obligată să liciteze un nou contract de salubrizare, colectare şi transport al deşeurilor municipale şi salubrizare stradală. Contractul se va încheia pe 2 ani, dar va fi reziliat în 5 zile de la desemnarea unui operator de ADI Ecolect Mureș (care se va întâmpla… nu se știe exact când).

 

Cât e halatul”

 

Pe lângă pregătirea licitației, Serviciul Public Administraţia Domeniului Public al Primăriei (care are în atribuții și gestionarea activității de salubrizare) a propus deja includerea în bugetul municipiului pe acest an (prin rectificare) a sumei necesare pentru plata serviciului de salubrizare: peste 37,8 milioane de lei.

 

Din această sumă, peste 18 milioane de lei este contribuția cetățenilor și firmelor care au contract cu operatorul de salubritate și peste 19,7 milioane de lei (exact: 19.757.594,64 de lei, suma conține TVA) se estimează că va plăti orașul pentru salubrizarea stradală și transportul/gestionarea deșeurilor din municipiu.

 

Din ce în ce mai mulți bani

 

Suma propusă (19,75 milioane de lei) este cea mai mare din întreaga istorie a salubrizării publice din Târgu Mureș, dar este în trendul impus de administrația Florea în acest ultim mandat. Pentru că în ultimii 4 ani, Primăria Târgu Mureș a plătit în fiecare an din ce în ce mai mult pentru salubritate: 13.471.291 lei (2016); 13.911.749,80 lei (2017); 15.206.633,77 lei (2018); 16.316.718,57 lei (2019).

 

Din analiza sumelor se observă că în ultimii 4 ani, costurile cu salubrizarea au crescut cu 17%. În bani, creșterea doar în ultimul an este echivalentă cu o jumătate de milion de euro. Practic, în perioada 2016-2020, Primăria Târgu Mureș a plătit exclusiv pentru salubritatea stradală o sumă echivalentă cu peste 12,7 milioane de euro (la cursul mediu BNR al fiecărui an de plată).

 

Însă afacerea dintre administrația publică locală și firma Salubriserv nu constă doar în această activitate (curățenia stradală și transportul deșeurilor municipale), Primăria Târgu Mureș mai achitând în acești ultimi 4 ani către operatorul de salubritate, separat, și cele două campanii anuale de curățenie (de primăvară și de toamnă, care în 2019 au însumat 1,8 milioane de lei), precum și o activitate temporară: transportul deșeurilor de la groapa ilegală în care tot Salubriserv arunca ilegal deșeurile municipiului Târgu Mureș (situată pe strada Hotarul, la intrarea în localitatea Cristești) la depozitul de la Sânpaul.

 

În fine, pentru interesați, în ultimii 4 ani, Primăria Târgu Mureș a plătit către Salubriserv (aflată de 5 ani în insolvență) suma totală de 76,8 milioane de lei (peste 16,6 milioane de euro), adică o medie generoasă de 4,15 milioane de euro pe an. Sigur, de la momentul funcționării depozitului de la Sânpaul (din SMIDS Mureș) o parte din această sumă este virată mai departe de Salubriserv operatorului care gestionează stația de deșeuri. Însă suma care rămâne în pușculița insolventului Salubriserv rămâne generoasă (detalii, într-un articol msnews AICI).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare