FAPT – Primul profit semnificativ înregistrat în 14 ani de funcționare de Parcul Industrial Mureș: 1,8 milioane de lei

PARC INDUSTRIAL. … cum zicea dl. Topârceanu (George, pentru prieteni), “După-atâta frig și ceață. / Iar s-arată soarele”, iar celor de la Parc Industrial Mureș SA nu le „mai îngheață / Nasul și picioarele”, reușind să raporteze pentru anul 2018 cel mai semnificativ profit din ultimii 14 ani, adică din istoria funcțională a firmei care administrează parcul industrial din vecinătatea aeroportului mureșean – Parcul Industrial Mureș a fost inaugurat în noiembrie 2005.

 

În 2018, pentru al doilea an consecutiv, parcul industrial controlat de Consiliul Județean Mureș (care deține 91,62% din capitalul social al firmei, diferența de 8,38% fiind împărțită între patru UAT-uri – Ungheni: 3,56%, Luduș: 2,32%,Sânpaul: 1,90% și Iernut: 0,60%) a depășit pragul critic al cifrei de afaceri de 3 milioane de lei, anul trecut însumând peste 3,4 milioane de lei (exact: 3.437.787 de lei).

 

Faptul este mai puțin important în contextul în care în 2017, la o cifră de afaceri de peste 3,2 milioane de lei s-a înregistrat o pierdere de peste 1 milion de lei. De consemnat, însă, este că pentru prima oară în istoria firmei, anul trecut s-a înregistrat și un profit semnificativ: peste 1,8 milioane de lei (1801602 de lei, echivalentul a aproape 390.000 de euro la cursul valutare al sfârșitului de an).

 

Pentru comparație, cel mai mare profit raportat până acum de Parc Industrial Mureș SA a fost în urmă cu 10 ani, în 2009, acesta fiind însă mai mic de peste două ori decât anul trecut (respectiv, 876.491 lei) – în 2009 a fost și singura dată când firma care administrează o suprafață uriașă, de peste 42 de hectare (plus alte 35 de hectare cumpărate ulterior) a obținut un profit în jurul sumei de 1 milion de lei.

 

Sigur, misiunea firmei județului care administrează parcul industrial nu este de a obține profit (instituțiile statului sunt campioane la a crea și menține în viață firme care au alte obiective decât firmele private), ci de “a facilita dezvoltarea economică a zonei, prin punerea la dispoziția operatorilor economici (prin concesionare) a unor suprafețe de teren cu acces la utilitățile necesare”.

 

Asta n-ar trebui să fie foarte complicat, pentru că pe lângă terenul generos pe care îl deține și a faptului că investiția a fost făcută din bani care nu trebuie returnați, nu sunt deloc de neglijat facilitățile pe care poate să le ofere Parcul Industrial – respectiv, firmele care concesionează/cumpără spații în interiorul acestuia beneficiind de scutirea de la plata impozitului pe clădiri și terenuri, datorate bugetelor locale (din Sânpaul și Ungheni – care au aprobat pentru 2019 și 2020 ajutoare de minimis de 3 milioane de lei, respectiv 3,75 milioane de lei pentru mai multe firme).

 

Construcţia parcului a fost realizată pentru suma de peste 5 milioane de euro (exact: 5.086.722.28 euro) de concernul german Geiger&Co – contractul de execuţie a lucrării a fost semnat în noiembrie 2002, lucrările au demarat în 2003 și au fost finalizate în iunie 2005, fiind recepționate în noiembrie 2005, din cauza unor probleme generate de creșterea nivelului pânzei freatice. Banii investiției au fost acoperiți 75% din fonduri UE și 25% din bugetul statului.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare