FAPTĂ – 2019, cel mai bun an financiar din istoria Siletina Impex, deși nu s-a schimbat nimic în deplorabilul transport în comun din Târgu Mureș

0
1007

TRANSPORT ȘI BANI. De departe, 2019 este cel mai bun an financiar din istoria economică Siletina Impex SRL, firmă înființată de Claudiu Sergiu Maior, consilier personal al primarului Dorin Florea, și ulterior vândută rudelor sale (unchilor Berghian / Berghianu / Berghiano).

 

După toate estimările, încasările firmei create de fostul taximetrist și viceprimar Maior, vor depăși cea mai bună realizare, cea din 2009 (18,5 milioane de lei), deja acestea aproape egalând cifra de afaceri a anului trecut. Sigur, avem o retorică la care niciun observator al fenomenului nu a găsit încă un răspus: cum se poate întâmpla ca în doar 9 luni din 2019 firma să-și egaleze încasările cumulate în toate cele 12 luni ale anului trecut, în condițiile în care nu s-a schimbat nimic în deplorabilul transport public în comun din Târgu Mureș, controlat de firma privată Siletina Impex SRL?

 

Lăsăm retorica să rămână-n plata ei și trecem la plățile comparative din 2018 și 2019, în privința anului în curs referindu-ne exclusiv la cele făcute de Primăria Târgu Mureș. În 2018, sereleul care controlează transportul public în comun din Târgu Mureș a avut o cifră de afaceri de aproape 17,3 milioane de lei (exact: 17.280.155 de lei), fiind a treia cea mai mare cifră de afaceri din întreaga istorie a firmei. Sigur, firma a raportat o pierdere netă de 178.379 de lei, astfel că nu poate fi vorba de reținerea la pușculița statului a impozitului pe profit (de altfel, în afara anului 2007, firma n-a raportat niciodată un profit semnificativ).

 

În 2019, doar în primele 9 luni (ianuarie-septembrie), conform Serviciului Monitorizare al msnews, suma totală plătită din bugetul orașului Târgu Mureș de municipalitate către firma Siletina Impex este de 17.173.562,92 de lei (echivalentul a peste 3,61 milioane de euro), cu o medie lunară de peste 1,9 milioane de lei, adică de peste 400.000 euro, și o plată-record chiar luna trecută (în septembrie 2019 s-au plătit peste 2,4 milioane de lei – exact: 2.404.352,27 lei, echivalentul a 506.179 euro).

 

La ritmul plăților, firma Siletina Impex va încasa în 2019, doar de la Primăria Târgu Mureș, suma totală de peste 23 de milioane de lei, adică se va apropia de încasări doar din subvențiile publice de aproape 5 milioane de euro.

 

Siletina Impex controlează transportul public local din primăvara anului 2001, când, prin hotărârea Consiliului Local, firma municipalității Transport Local SA se asociază în participațiune (60% – 40%) cu sereleul creat de Maior și ulterior vândut familiei sale. În primăvara anului 2002, activitățile prestate de Transport Local SA sunt preluate sub controlul Siletina Impex. În vara anului 2019, primarul Florea înscrie un proiect de hotărâre prin care transportul în comun ar urma să fie atribuit direct firmei Transport Local SA, însă nu introduce niciodată proiectul în dezbaterea forului deliberativ al orașului.

 

Detalii despre firma care a preluat transportul local din Târgu Mureș aveți AICI, într-un produs al Grupului de Investigații msnews.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ