Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

FAPTĂ – Derapajul lui Florea, cercetat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării „pentru discurs de ură pe criterii de clasă socială și etnie”

DURERILE ÎN FUND ALE UNUI PRIMAR. Cel mai probabil, în această dimineață, primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, este la spital pentru analize amănunțite în urma unei dureri atroce în… fund. Și-a recunoscut durerea live, într-o intervenție pentru HotNews, atunci când i s-au cerut explicații privind declarația sa publică despre necesitatea introducerii unor norme pentru a deveni părinte: „Mă doare-n fund”! (de mediocritatea abjectă a celor care spun asta), a răspuns edilul Florea la probabilitatea ca propunerea sa să fie calificată drept una de sorginte nazistă.

 

Sigur, unde-l doare pe Florea privește mai puțin urbea în care 27.262 de târgumureșeni au considerat că merită să fie primar și să le reprezinte interesele. În schimb, privește urbea faptul că primarul este cercetat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) “pentru discurs de ură pe criterii de clasă socială și etnie”, fapt confirmat de președintele CNCD, băimăreanul Asztalos Csaba Ferenc.

 

Florea, Facebook și nazism

 

De unde-a pornit deranjul? De la o postare gratuită (care nu se află în fișa postului de primar) pe Facebook, în care primarul Dorin Florea a ținut morțiș să-și spună părerea, aia care instigă la ură, cum zice CNCD, asupra legislației privind acordarea indemnizației de creștere a copilului. Sigur, relevanța a ce crede un primar despre o lege e ZERO, sau e egală, dacă doriți, cu strategia pe care noi credem că ar trebui s-o implementeze NASA în conducerea administrativă a Administrației Naționale Aeronautică și Spațială din SUA.

 

Florea nu e la prima zicere de acest fel, în care vorbește despre lucruri care nu țin de el și în care n-are atribuții și nici putere de rezolvare. Despre lucrurile care țin de oraș, de puterea sa de rezolvare nu prea vorbește primarul de Târgu Mureș. Despre toate celelalte, da. Probabil se simte singur și nevorbit. A renunțat și la a vorbi în fața Întâiului său ascultător, consilierul personal Maior Claudiu Sergiu, pe care ieri l-a trimis echipat în fâș la proces (unul din cele penale în care ambii sunt inculpați).

 

Dacă își zicea păsurile în fața lui Maior, nu se-ntâmpla nimic, doar nu era să-l reclame Maior la Asztalos pe considerent că e nazist, mai ales că Șefu a zis că-l doare-n fund. Cu durerile nu glumești, ai paciență, compasiune… Deci, dacă Florea-i spunea povestea asta despre cum crede el c-ar trebui să fie definit un părinte (deși, repet, nu interesează pe NIMENI ce crede Florea despre legislația privind acordarea indemnizației de creștere a copilului), scăpa fără repercusiuni. Era ca și cum ar fi vorbit cu peretele. Sau cu ficusul.

 

Dar pentru că Maior nu era acolo, să-l asculte (sau măcar să mimeze asta) – v-am spus, l-a trimis la procesul în care sunt inculpați pentru fapte penale -, s-a scăpat în public. Ce a zis până la urmă Florea de-l cercetează CNCD? Pornind de la ideea dublării alocațiilor pentru copii (cu care nu e de acord), că pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii să fie obligatorie o anchetă socială.

 

Apoi, că părinții (prin lege!) trebuie să: facă dovada unui loc de muncă, a unei locuințe stabile, a unei situații financiare acceptabile, a unui nivel de educație minim, o vârstă minimă. Iar dacă nu se îndeplinesc condițiile astea, pe care le-a visat el noaptea și ziua le-a scris pe Facebook în timpul programului de lucru în care se presupune că e plătit pentru a asuda pentru oraș, să vină statul și să le ia copiii acelor părinți.

 

“Cred că nu este cazul să ne gândim să creștem demografia țării cu orice preț. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilități), ci la cei apți de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracționalitate crescută, abandon, lipsă de educație etc.”. Bine, sunt sigur că sunt unii care gândesc la fel, a crede că e normal e greșit. De ce? Pentru că nu e legal.

 

Probabil, Florea are dreptatea lui, dar punctuală, pe care, dintr-un derapaj rațional o comunică ca fiind o stare generală. Iar generalizarea nu e bună, pentru nu e reală și nu e legală: nu există oameni, meseriași, etnii, rase etc. șablonați/șablonate. Există indivizi distincți care formează comunități. Lui Florea asta (și multe altele) îi e greu să înțeleagă, ceea ce nu e surprinzător (în fond, nimeni nu are pretenția că ar fi perfect), surprinzător e că după atâția ani în administrația unei comunități comite derapaje de începător.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare