Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș
Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

FAPTĂ – Deși consilierii i-au respins bugetul, primarul Florea cumpără acum pe credit, angajând plăți mai mari cu 19% din bugetul anului viitor

Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

STRATEGIE. Chiar dacă aparent este improbabil, există o legătură între VS Trailers – un sereleu din satul Mârșa (aparținător de orășelul sibian Avrig) specializat în fabricarea de remorci și semiremorci -, Ago Proiect Engineering – un sereleu din Cluj-Napoca specializat pe proiectarea energetică – și Filiala de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Serv SA – prestator de servicii energetice din postură de… comerciant de autovehicule. Legătura se numește Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș. Să detaliem…

 

Toate cele trei firme enumerate mai sus au semnat recent (în 22-23 august 2019) contracte cu municipalitatea Târgu Mureș, reprezentată prin primarul Dorin Florea. Aparent, inofensivă legătura. Totuși, urmează detalii despre strategia lui Florea cel supărat pe consilierii locali: cheltuie din bugetul anului viitor, cu 19% mai mult decât costă de fapt.

 

Concret

 

Conform contractelor, VS Trailers (controlată de Marius Oprean) urmează să livreze o cisternă, fapt pentru care va încasa 257.700 de lei (echivalentul a 54.600 de euro), Filiala de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Serv SA (condusă de Ovidiu Aurelian Andrei) va livra un autovehicul cu nacelă, fapt pentru care va încasa 273.120 de lei (echivalentul a 57.900 de euro), iar Ago Proiect Engineering (controlat de Andi Gabriel Ostroveanu) va livra un audit energetic și o hartă interactivă pentru iluminatul public din urbe, fapt pentru care va încasa 88.720 de lei (echivalentul a 18.800 de euro).

 

În fapt, toate aceste firme, acceptând să fie plătite anul viitor (prin așa-numitul credit de angajament), vor încasa cu 19% mai mulți bani de la municipalitatea controlată de Florea. Adică, aceste bunuri și servicii (niciunul stringente) vor fi plătite cu mai mulți bani din pușculița orașului decât costă de fapt. Să vedem…

 

Firma care face harta interactivă a iluminatului public va încasa anul viitor cu fix 19% mai mult. Adică, deși contractul prevede că serviciile prestate costă 88.720 de lei, va încasa în final 105.576,80 lei (doar 10.000 de lei sunt plătiți în acest an, restul, pentru că Florea zice că-i sărac orașul din cauza consilierilor, va fi achitat din bugetul pe anul 2020).

 

Firma care livrează cisterna va încasa anul viitor în loc de 257.700 de lei… 306.663 de lei (cu aproape 49.000 de lei mai mult decât prețul de vânzare din contract, practic cu 19% mai mult) – doar 50.000 de lei sunt plătiți în acest an, restul fiind achitat din bugetul anului viitor.

 

Firma care livrează autovehiculul cu nacelă va încasa anul viitor în loc de 273.120 de lei o sumă cu 19% mai mare, respectiv 325.012,80 lei, mai mult cu aproape 51.200 de lei – la fel ca și cazul cisternei, 50.000 de lei se plătesc din bugetul acestui an, restul din bugetul anului 2020.

 

Practic, asta vroiam să vă anunț: neadoptarea bugetului rectificat în forma dorită de Dorin Flore nu-l împiedică pe primarul din Târgu Mureș să-și continue campania de achiziții de bunuri și lucrări, chiar dacă acestea nu sunt stringente, pentru că, deși bugetul nu le prevede, le contractează prin plata prin credit de angajament din bugetul anului viitor, grevându-l deja cu sume mai mari cu 19% decât costă respectivele bunuri și servicii.

 

Și o subliniere: doar pentru plata artiștilor de la „Zilele târgumureșene 2019” s-a plătit aproape 1 milion de lei. Și încă o subliniere: în prima jumătate a acestui an (ianuarie-iunie 2019), deși susține că orașul n-are bani și că multe lucrări trebuie sistate, Florea a girat cheltuieli de 1,2 milioane de lei pentru concerte „gratuite”.

 

Considerații

 

Drama neadoptării rectificării de buget a municipiului Târgu Mureș în forma ordonată de primarul Dorin Florea s-a fârsâit, transformându-se-n dramoletă cunatificată prin anunțuri publice-unicat în istoria administrației locale, în care un edil care controlează de 20 de ani orașul vorbește despre neputința continuării unor investiții sau utilități publice, înfierând proletar majoritatea aleșilor cetățenilor.

 

Pentru prima oară în ultimele două decenii de pactizare cu forul deliberativ, Florea își clamează public neputința, limitarea… Din când în când, foarte slabul aparat de comunicare de tip comunistoid redă o nouă investiție sistată din decizia Întâistătătorului, în speranța că va reuși să inflameze spiritele cetățenești și să le asmută împotriva consilierilor locali.

 

După oprirea reabilitărilor unor școli, cea mai recentă sistare anunțată este funcționarea bazinului olimpic din balonul presostatic de la Complexul de Sport și Agrement „Mureșul” (Weekend).

 

Varianta oficială este că nu mai sunt bani, răii de consilieri fiind vinovați de acest fapt. Însă ce este important, pentru că e vorba despre modul de cheltuire al bugetului public, și nu vă comunică municipalitatea controlată de Florea, încălcând legea, vă comunică msnews acum: primarul continuă să semneze contracte de execuție, furnizare, nestingherit de respingerea bugetului. Strategia e simplă: achizițiile, lucrările sau serviciile sunt contractate și executate sau livrate acum, iar de plătit se plătește în 2020.

 

Într-o situație de criză financiară, este practicată această strategie care prevede contractarea unor lucrări urgente sau obligatorii și plata acestora prin credit de angajament dintr-un viitor exercițiu bugetar. Numai că în Târgu Mureș, această practică se aplică fără a se ține seama de urgență.

 

De pildă, când ești sărac lipit, cum e orașul cu pușculița secătuită, nu e urgent să contractezi autovehicule, sau întocmirea unei hărți interactive pentru iluminatul public din oraș. Acestea, dacă sunt într-adevăr utile orașului, le comanzi și plătești când ai bani. De ce? Pentru că plătești mai mult atunci când comanzi pe datorie. Ca la IFN-uri… Așa a ajuns orașul.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare