FAPTĂ – O nouă licitație gonflată: Primăria Târgu Mureș vrea să cumpere un balon presostatic și un cort de evenimente la preț dublu față de cel de pe piață

QED. Procedură simplificată, explicație simplificată: Primăria Târgu Mureș a lansat în licitație, prin procedură simplificată, un contract de achiziție al unui balon presostatic și al unui cort de evenimente cu 1,4 milioane de lei, prețul fiind dublu față de cel de pe piață. Pentru interesați, demonstrația…

 

Ce vor să cumpere

 

În principal, contractul pe care-l oferă (până în 6 iulie, ultima zi de depunere a ofertelor) Primăria Târgu Mureș se referă la achiziția unui balon presostatic și a unui cort de evenimente, la un preț estimat de 1,2 milioane de lei + TVA (adică 1,43 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 300.000 de euro).

 

Balonul presostatic trebuie să aibă dimensiunea 33 m x 36 m, fiind destinat acoperirii a două terenuri de tenis de câmp (unul cu zgură și unul cu tartan), situate în Parcul Municipal (trecem, momentan, peste aspectul potrivit căruia fostele terenuri de tenis, acoperite cu balon presostatic, au fost oferite în trecut GRATUIT administrației locale, însă oferta a fost respinsă – e mai bine cu bani).

 

Cortul de evenimente solicitat trebuie să aibă o dimensiune atipică, 21 m x 40,5 m, care ridică suspiciuni rezonabile că licitația este făcută cu dedicație, după chipul și asemănarea unui anume deja câștigător. Sigur, câștigătorul contractului trebuie să și monteze balonul și cortul. Investiția va fi plătită din pușculița orașului (bugetul local).

 

Inițial, în urmă cu mai bine de un an (februarie 2019), în urma unui articol publicat de msnews (detalii AICI) care prezenta intenția administrației locale din Târgu Mureș de a achiziționa pe atunci doar balonul presostatic cu suma de aproape 1,4 milioane de lei, făcând comparație cu o investiție similară (din Bârlad) care a costat 351.000 de lei, consilierii locali au solicitat scoaterea proiectului de pe ordinea de zi și revenirea administrației cu clarificări (adică au amânat luarea unei decizii).

 

Ulterior, în ședința următoare, administrația a plusat la proiect cu un cort de evenimente și a mai scăzut vreo 200.000 lei din prețul investiției, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Iar consilierii locali au aprobat. În fine, nu s-a-ntâmplat nimic mai bine de un an, însă acum, în baza respectivei hotărâri a forului deliberativ, administrația a purces la achiziția balonului și a cortului.

 

În pofida plusării cu un cort de evenimente, msnews a descoperit că suma estimată că o va plăti Primăria Târgu Mureș tot este dublă față de prețul pieței. Urmează demonstrația.

 

Lucrarea se poate face la jumătate de preț

 

msnews deține 3 oferte de preț actuale de la firme din România privind balonul presostatic, prețurile solicitate (fără nicio negociere) fiind cuprinse între sub 100.000 de lei și 290.000 de lei.

 

Cea mai mică ofertă este de 19.800 de euro (adică 95.832 de lei) pentru un balon presostatic 36 m x 36 m (așadar puțin mai mare decât dimensiunea solicitată de Primăria Târgu Mureș), cu două uși de acces pentru egalizarea presiunii, cu nocturnă cu 13 proiectoare de 400W, centrală pe gaz cu arzător Riello, generator de urgență pe motorină și sistem de programare de la distanță, prin telefon, a temperaturii și a iluminatului.

 

A doua ofertă este de 49.000 de euro + TVA (echivalentul a 282.220 de lei), tot pentru un balon presostatic 36 m x 36 m, de producție italiană, tot cu două uși de acces, echipat cu sisteme de ventilație și încălzire, sistem de iluminare pe led cu 20 de proiectoare cu randament de 600W (cu încă 6.000 euro + TVA, firma montează și instalație de urgență care se activează în caz de scădere a presiunii, lipsa curentului electric sau la vânt puternic).

 

În fine, a treia ofertă (cea mai scumpă) este 59.974 de euro (echivalentul a 290.274 de lei), pentru un balon presostatic de 36 m x 36 m, de producție austriacă. De dragul miserupismului de banii publici din pușculița municipiului Târgu Mureș, să luăm în calcul cea mai mare ofertă: 290.274 de lei costă balonul presostatic. Să vedem cât costă cortul de evenimente.

 

Primăria solicită un cort de 21 m x 41,5 m. Nu ne lungim prea mult, pentru că nu suntem angajații Primăriei plătiți din banii publici pentru a găsi prețul de piață al unui obiect. Avem următoarele oferte (fără negocieri): 44.800 de euro (adică 216.832 de lei) pentru un cort cu sau fără ferestre (la alegere), pe structură de dur aluminiu, de dimensiunea 20 m x 40 m (800 mp), garantat pentru o rezistență la vânturi de până la 100 km/h și la o încărcătură de zăpadă de până la 20 kg/mp. Pe acoperiș prelata are inserție textilă (pentru respingerea razelor UV și a efectului de seră).

 

Altă ofertă este de 79.000 euro + TVA (adică 455.000 de lei) pentru un cort de 20 m x 50 m, cu structură galvanizată, perete glisant și toate normele de siguranță UE. La fel, de amorul miserupismului față de banii publici să luăm în calcul oferta cea mai mare: 455.000 de lei.

 

Însumând cele mai mari oferte, acum se poate cumpăra un balon presostatic și un cort de evenimente la caracteristicile solicitate de Primăria Târgu Mureș la suma totală de 745.000 de lei (sumă care conține TVA). În oglindă, disponibilitatea Primăriei de a plăti pentru cele două produse suma de 1.430.000 de lei. De două ori mai mult decât cele mai mari oferte pe care msnews le-a găsit (în 2 ore de documentare) disponibile pe piață.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Cort pentru evenimente!!!!!!!!!!!!!!De 20 de ani asistam la tot feluri de evenimente organizate de primaria tgm.Intrebarea ar fi:de unde au tirgumuresenii atatia bani pentru distractii.?Si mai este un aspect,si anume constructii de mall-uri si apartamente.Se pare ca targumuresenii au multi bani si pentru acestia nemaivorbind de 2 sau 3 masini cumparate pe familie.Un singur raspuns exista la toate aceste cheltuieli:evaziune fiscala,adica jaf necontrolat de institutiile statului abilitate pentru acest lucru, ca doar si ei trebuie sa castige bani.Concluzia este ca marea majoritate a targumuresenilor este consumator inversunat fara munca cinstita.Cu o astfel de mentalitate orasul nu va iesi niciodata din mediocritate in care a fost bagat acum 20 de ani.Pacat!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare