Ioan Damaschin, Raul Matiș, Dorin Florea

FAPTĂ – Primarul Florea se joacă cu Poliția Locală: l-a înlocuit de la comandă pe Ioan Damaschin cu fostul adjunct, Raul Dacian Matiș

STRATEGIA SCHIMBĂRII. Poliția Locală Târgu Mureș este unul din câmpurile de joacă preferate ale primarului Dorin Florea. După ce în ianuarie 2018, Florea a dispus o rocadă la nivelul conducerii, directorul executiv Valentin Constantin Bretfelean (foto dreapta, 53 de ani) fiind înlocuit cu Ioan Zosim Damaschin (53 de ani, până atunci adjunct), iar în octombrie 2018 a desființat (la cererea lui Damaschin) funcțiile de directori adjuncți (ocupate de Bretfelean și Matiș) acum l-a schimbat pe Damaschin cu… Raul Dacian Matiș (51 de ani).

 

Numirea pe o perioadă de șase luni a lui Matiș ca nou șef al Poliției Locale Târgu Mureș a fost făcută prin Dispoziția de primar nr. 385/31.01.2019. Urmează o poveste despre strategia malefică prin care Florea a ajuns să controleze în totalitate și Poliția Locală.

 

O cronologie malefică

 

Noul șef al Poliției Locale Târgu Mureș, Raul Dacian Matiș, este taman cel căruia, în octombrie 2018, primarul Florea a fost de acord să-i desființeze funcția de director adjunct (ca lui Bretfelean, la propunerea forțată a lui Damaschim, confirmată prin votul Consiliului Local Târgu Mureș) și să-l încadreze ca șef de Serviciu Control – în Poliția Locală Târgu Mureș organigrama prevede trei directori (unul executiv și doi adjuncți), trei șefi Serviciu și șapte (!) șef Birou.

 

Practic, în octombrie 2018, la sugestii venite “de sus”, Damaschin cere să se desființeze funcțiile de adjuncți, ocupate până atunci de Bretfelean și de Raul Dacian Matiș, fost jurnalist la postul național public de radio.

 

Atunci, conform raportului lui Damaschin, Poliția Locală ar fi fost condusă mai bine (și mai ieftin, pentru bugetul local) dacă s-ar renunța la funcțiile de directori adjuncți și toată puterea decizională ar fi trecută în mâna unui singur om. Adică a lui. Îmi amintesc că la ședința CL Târgu Mureș în care s-a decis această modificare administrativă de organigramă, consilierul municipal Radu Bălaș a spus public că decizia renunțării la posturile de adjuncți este una greșită (a explicat și de ce) și că această modificare, “după cum știm toți”, este doar pentru îndepărtarea lui Bretfelean de la conducerea Poliției Locale, pentru că așa vrea primarul Florea.

 

În fine, s-a renunțat la posturile de adjuncți, economie la bugetul local nu s-a făcut deloc, dimpotrivă (această scriere cuprinde și argumente în acest sens), Matiș a fost trecut din funcția de director adjunct în cea de șef Serviciu Control, salariile au mers în continuare, iar la comandă a rămas doar naivul fost șef al Poliției Municipale, Damaschin. O mențiune: conform Asociației Polițiștilor Locali din România, la sfârșitul anului 2017, Poliția Locală Târgu Mureș se situa pe locul 1 pe țară (conform indicatorilor luați în calcul la întocmirea clasamentului național), iar la sfârșitul anului 2018, același serviciu al Primăriei conduse de Florea se situa pe locul… 28.

 

Dar să lăsăm competitivitatea, că nu pare să intereseze pe nimeni din administrația orașului, și să revenim la octombrie 2018, când lui Damaschin i se dă senzația că e autocratul șef al Poliției Locale. Sigur, la acel moment, Damaschin nu știa că deja căzuse în plasa lui Florea a cărui strategie merită un Pulitzer, dacă s-ar acorda acest tip de premiu pentru șușanale malefice în administrație.

 

Ce a greșit Damaschin, ce a greșit… Matiș

 

Doar trei luni a fost lăsat Damaschin să se joace de-a șeful Poliției Locale, pentru că, uite, chiar astăzi a fost retrogradat în funcția de șef Serviciu Control, adică în funcția lăsată liberă de Matiș (căruia parcă îi e rușine că lucrează la Poliția Locală, pe pagina sa de socializare figurând ca loc de muncă Radio România Actualități – sigur e o incompatibilitate să lucrezi la Poliția Locală și radioul public în același timp, dar nu ăsta-i subiectul scrierii de față, spate și profil). Care Matiș, am spus, i-a luat locul lui Damaschin, ca director executiv al Poliției Locale Târgu Mureș. Miruirea a fost făcută chiar în prezența primarului Florea, astăzi. O rocadă, similară cu cea de la începutul anului trecut, doar că acum are alți actori.

 

De ce a fost ejectat Damaschin? Pentru că “maurul și-a făcut datoria” impusă de Florea: i-a convins pe consilierii locali să aprobe (prin noua organigramă) o conducere discrețională (de către un singur om). Rezultă: i-a prostit pe consilierii municipali. Iar acum, acel om a fost înlocuit cu unul apropiat și extrem de docil, care stă în banca lui, cuminte, cu mâinile la spate, în fața „profesorului” Florea. În plus, nici Damaschin n-a fost ușă de biserică, fiind acuzat de subalterni de porniri dictatoriale (care s-au soldat cu agravarea stării de sănătate a trei polițiști locali, dar și cu sancționarea abuzivă a altora, fapt pentru care Primăria urmează să plătească compensațiile decise de instanțele de judecată).

 

Să revenim însă la prezent: Matiș. Privind istoricul șefilor Poliției Locale al orașului condus de Florea, observăm așa: Bretfelean a fost șef SRI, Damaschin șef al Poliției Municipiului (10 ani), Matiș… S-o luăm metodic. Cine e Matiș? În afară de faptul că e lucrător  la Radio România Actualități (incompatibil), în scurta sa carieră în Poliția Locală a reușit să colecționeze o plângere înregistrată la Parchet și la Poliție pentru infracțiunile abuz în serviciu și instigare la fals. Plângere făcută de… polițiști locali! Trecutul său, însă, se leagă cu odgonul de SRI Mureș, unde a fost angajat și a demisionat “la cerere” (fără drept de pensie – cunoscătorii știu ce-nsemnă asta, pe ceilalți, bănuiesc că nu-i interesează, așa că nu aprofundăm informația).

 

Ce primă de instalare a primit Matiș

 

Cum adică, Florea a numit la șefia Poliției Locale un om cercetat pentru asta? Și reclamat chiar de proprii subordonați? Mda, cam așa e. În plus, să revenim, pe final, la reducerea cheltuielilor. Recent (foarte recent) s-au redus cheltuielile la Poliția Locală cu suma de 134.285 lei + TVA (echivalentul a peste 28.000 de euro).

 

Din banii ăștia, prin semnătura primarului Florea, în 22 ianuarie 2019 s-a antamat cumpărarea unei mașini noi pentru Poliția Locală. E o Skoda (sursele msnews spun că e vorba despre modelul Octavia, dar cu toate dotările posibile e prea mult pentru acest model). Premiul pentru Matiș.

 

Director executiv nou, mașină nouă (Matiș, susțin sursele msnews, a dorit acest tip de mașină, pentru că ar fi obișnuit cu ea, modelul fiind cel pe care-l deține și personal). Vechea mașină a directorului executiv are patru ani. Dar în instituțiile publice patru ani sunt o viață de om. În fine, să semnalăm și prima în nou-nouțul autoturism, contractat de la sereleul local Ingricop (dealer Skoda, condus de Sorin Adrian Boantă, un apropiat al lui Florea cu care împarte aceleași pasiuni: mașinile de epocă).

 

Cătălin VISCHI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare