FĂRĂ PRECEDENT – Consilierii târgumureșeni au refuzat rectificarea bugetară propusă de primarul Florea: UDMR reclamă crearea iresponsabilă de noi datorii

DECIZIE. Fapt fără precedent în administrația publică din Târgu Mureș! 16 din cei 22 de consilieri locali din Târgu Mureș, din toate formațiunile reprezentate în forul deliberativ al orașului – UDMR (parțial), POL, PSD (parțial) și  PNL (parțial) -, au boicotat ședința extraordinară convocată în 24 octombrie 2019 de primarul Dorin Florea pentru a decide o nouă rectificare bugetară.

 

Din cei 22 de consilieri locali în funcție au fost prezenți doar 6 (cei doi viceprimari Sergiu Papuc – PSD și Grigore Makkai – UDMR, plus cei patru dizidenți PNL proFlorea: Călin Moldovan, Vasile Miculi, Radu Todoran și Dumitru Matei). Cu câteva ore înaintea ședinței, UDMR Mureș (formațiune controlată parțial – mai puțin pe viceprimarul proFlorea, Makkai – de Péter Ferenc) a anunțat că consilierii săi nu se vor prezenta, „deoarece conducerea oraşului a propus din nou un proiect de rectificare bugetară care nu corespunde realităţii financiare”.

 

În lipsa cvorumului de desfășurare, viceprimarul pesedist Papuc (foto jos) a declarat ședința închisă, înainte ca aceasta să înceapă.

 

 

 

Ce reclamă UDMR

 

Conform liderilor UDMR Mureș, municipiul Târgu Mureş a primit 24 de milioane de lei de la Guvern, “însă proiectul de rectificare bugetară propus (n.red., de Florea) nu se referă la utilizarea acestei sume, ci multiplul acesteia, pentru care însă nu există nicio acoperire din partea oraşului”.

 

Consilierii UDMR au cerut în comisia de specialitate să se ia o decizie doar în privinţa celor 24 de milioane de lei primiţi de la stat, „însă primarul a ignorat solicitarea”.

 

„Conform datelor biroului financiar, veniturile oraşului au fost până acum 225 de milioane de lei, care nu acoperă nici pe departe cheltuielile planificate de către conducerea oraşului. Cu rectificarea bugetară de azi, oraşul s-ar îndatora din nou timp de mai mulţi ani, deoarece s-au propus noi credite de angajament pentru încă 230 de milioane de lei.

 

Deja, de mai multe luni, UDMR a ţinut să precizeze că această cale nu este practicabilă. Trebuie stopată gestionarea iresponsabilă şi cheltuielile necontrolate; nimeni nu are voie să pună în joc viitorul târgumureşenilor! În prezent, în situaţia economică a Târgu Mureşului predomină condiţii care pun sub semnul întrebării însăşi funcţionarea oraşului”, au precizat cei de la UDMR.

 

Liderii formațiunii etnicilor maghiari spun că prioritară este menţinerea reţelei de instituţii şi a serviciilor publice, respectiv funcționarea transportului public și a școlilor, ridicarea deşeurilor şi achitarea salariilor angajaţilor din administraţia locală. UDMR a anunțat că va vota o rectificare bugetară doar în condițiile în care funcţionarea serviciilor publice este pusă în pericol sub o formă sau alta.

 

Deci, Florea are probleme mari. Până acum i-a avut ca oponenți doar pe cei trei consilieri POL, o minoritate pe care o considera neglijabilă. Acum, însă, are un întreg Consiliu Local împotriva sa. Toți acești consilieri locali sunt aleși (ca și primarul) de cetățeni, deci au o legitimitate egală.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare