Fechet: Ambalajele goale pot fi returnate în orice magazin din România pentru recuperarea garanției

APROBARE. Guvernul a aprobat completarea integrală a cadrului legal pentru a lansa efectiv sistemul de garanție – returnare (SGR) la data de 30 noiembrie, conform anunțului ministrului Mediului, Mircea Fechet, în cadrul ședinței de joi. Acest demers include o ordonanță de urgență cu privire la gestionarea eficientă a deșeurilor și o hotărâre de guvern legată de sistemul de garanție – returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Conform ministrului Fechet, s-a finalizat în totalitate cadrul legal necesar pentru a demara cu adevărat SGR-ul la data menționată. În acest sens, toți cetățenii români vor putea să contribuie la construirea unei țări a reciclării reale, putând să aducă ambalajele goale la orice magazin din România pentru a recupera garanția corespunzătoare. Acest pas reprezintă o tranziție de la simularea reciclării din ultimii ani la o reciclare autentică, care va transforma cu adevărat România.

Sistemul SGR se anunță a fi unul simplu și implicativ pentru toți cetățenii, având potențialul de a schimba în mod semnificativ aspectul țării. Cu multe locuri contaminate de PET-uri, precum albiile cursurilor de apă, pădurile sau parcurile, ministrul Fechet crede că după implementarea SGR-ului, această problemă va fi eliminată.

Am clarificat anumite aspecte care ţin de detalii minore, cum ar fi modalitatea în care la raft este evidenţiat costul garanţiei, faptul că ambalajele se returnează oriunde în ţară. De asemenea, un lucru important pe care l-aş menţiona: am impus penalităţi pentru compania RetuRO în situaţia în care nu îşi îndeplineşte ţintele foarte ambiţioase pe care le-am menţionat în legislaţie, va fi penalizată ca orice altă primărie, ca orice alt salubrist, pentru că aşa este şi firesc să se întâmple”, a spus Fechet.

Ministrul a subliniat că, în ciuda provocărilor, nu vor mai exista amânări pentru SGR și că a discutat în mod constant cu toți cei afectați de acest sistem, precum producătorii, comercianții și furnizorii de servicii publice. Toate aceste eforturi au condus la finalizarea cadrului legal adoptat în ședința Guvernului.

Mircea Fechet a asigurat că SGR-ul va deveni operațional în următoarele 28 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare