Felháborodás az erdőtulajdonosok között – késnek a tavalyi kompenzációk Romániában

HIREK. Az erdőtulajdonosok Romániában aggódnak, mivel nem kapták meg tavalyi kompenzációikat, amelyeket azért járnak, mert nem termelhetnek ki fát saját, védett státuszt élvező erdeikből. Az RMDSZ tavaly márciusban kilépett a kormányból, és azóta az erdőtulajdonosok továbbra sem látták a kifizetéseket.

Porzsolt Levente, a Zágoni Magánerdészet vezetője, elmondta, hogy a védett és fokozottan védett erdőkért járó tartozásokat még 2022-ben rendezték, azonban a tavalyi összegek nem szerepelnek az idei évre vonatkozó kormányrendeletben. Ez egy probléma, mivel az erdészeti törvénykönyv értelmében a kompenzációk járnak a tulajdonosoknak.

Az elfelejtett összegekre vonatkozóan a Székelyföldi Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Egyesületén belül arról született egyezség, hogy mindenki pereljen a tavalyi évre járó jussukért. Mivel törvénymódosítással már nem lehet rendezni ezt a kérdést, a tulajdonosoknak jogi úton kell elérniük a kifizetéseket.

Kovászna, Hargita és Maros megyékben összesen több ezer hektár védett erdő található, és az erdőtulajdonosok számára elengedhetetlenül fontos, hogy megkapják a nekik járó kompenzációkat a gazdasági stabilitás és a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása érdekében.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare