Ferenc pápa katekézise – a sziklaszilárd alázat minden más erény kapuja / Cateheza Papei Francisc – smerenia solidă ca o stâncă este poarta către toate celelalte virtuți

KATEKÉZIS. 2024 május 22-én tartott általános kihallgatásán Ferenc pápa befejezte főbűnökről és erényekről szóló katekézissorozatát. Az utolsó előadásában az alázat erényéről beszélt, melyet a keresztény élet alapjának nevezett.

Ferenc pápa elmondta, hogy bár az alázat nem tartozik a hét sarkalatos és isteni erény közé, mégis alapvető fontosságú a keresztény életben. Beszéde kezdetén Szűz Mária Magnificat énekét idézte, amely az alázatot emeli ki. Az alázat az emberi szívet megfelelő állapotba helyezi, míg a gőg felfuvalkodottságot eredményez. Az alázat emlékeztet minket arra, hogy „porból vagyunk, és porrá leszünk” (Gen 3,19).

Az alázat minden erény kapuja – állapította meg a pápa. A kicsinység belső érzésének megőrzése megvédi az embert a gőgtől, amint Jézus is mondja: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa” (Mt 5,3).

Ferenc pápa kiemelte, hogy Mária, az ismeretlen lány, aki elfogadta Isten üzenetét, mindig alázatos maradt. Az angyali üdvözlet után első döntése az volt, hogy szolgálja unokanővérét, Erzsébetet, és segít neki terhessége utolsó hónapjaiban. Mária rejtőzködve, Isten kegyelmének erejével haladta meg az élet kihívásait.

Mária sziklaszilárd alázatának ereje abban rejlik, hogy mindig mentes volt a becsvágytól, kiüresedett önmagából, és elfogadta saját kicsinységét. Az alázat megvédi az embert a Gonosztól és a megosztottságtól, békét teremtve a világban és az egyházban. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az alázat út az üdvösséghez.

Az általános kihallgatás végén Ferenc pápa imádkozni hívott szerzetesi hivatásokért és a békéért, különösen a meggyötört Ukrajnáért, Palesztináért és Izraelért, a háborúk befejezéséért.

Ez a beszéd a pápa katekézissorozatának méltó zárása volt, kiemelve az alázat fontosságát a keresztény életben.


CATEHEZĂ. La audiența generală din 22 mai 2024, Papa Francisc și-a încheiat seria de cateheze despre principalele păcate și virtuți. În ultima sa prelegere, a vorbit despre virtutea smereniei, pe care a numit-o fundamentul vieții creștine.

Papa Francisc a spus că, deși smerenia nu este una dintre cele șapte virtuți cardinale și divine, ea este fundamentală pentru viața creștină. La începutul discursului său, el a citat Magnificat al Fecioarei Maria, care pune accentul pe umilință, care pune inima omului în starea corectă, în timp ce mândria duce la îngâmfare. Umilința ne amintește că “suntem făcuți din țărână și vom fi țărână” (Gen 3,19).

Smerenia este poarta de intrare în toate virtuțile”, a conchis Papa. Păstrarea sentimentului interior de micime ne protejează de mândrie, așa cum spune Isus: “Fericiți cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăția cerurilor” (Mt 5,3).

Papa Francisc a subliniat că Maria, fata necunoscută care a acceptat mesajul lui Dumnezeu, a rămas mereu umilă. După salutul îngeresc, prima ei decizie a fost să o slujească pe verișoara ei Elisabeta și să o ajute în ultimele luni de sarcină. Ascunzându-se în ascunzătoare, Maria a depășit provocările vieții prin puterea harului lui Dumnezeu.

Forța smereniei solide ca o stâncă a Mariei constă în faptul că a fost întotdeauna lipsită de ambiție, s-a golit de sine și și-a acceptat propria micime. Smerenia îl protejează pe om de rău și de dezbinare, creând pace în lume și în Biserică. Papa Francisc a subliniat că umilința este calea spre mântuire.

La finalul audienței generale, Papa Francisc a făcut apel la rugăciuni pentru vocațiile monahale și pentru pace, în special pentru Ucraina, Palestina și Israelul chinuite, și pentru încetarea războaielor.

Această omilie a fost o concluzie potrivită pentru seria de cateheze ale Papei, subliniind importanța smereniei în viața creștină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare