Fermierii din Boița, Sibiu, în criză de timp: recoltele trebuie culese înainte de începerea lucrărilor pentru autostrada Sibiu-Făgăraș

AGRICULTURĂ. Fermierii din comuna Boița, județul Sibiu, se confruntă cu o situație critică, fiind nevoiți să își strângă recoltele până la sfârșitul acestei săptămâni. Luni, buldozerele vor intra pe terenurile lor pentru a începe lucrările la primul lot al autostrăzii Sibiu-Făgăraș. Aproximativ 600 de agricultori sunt afectați de exproprierile necesare pentru acest proiect de infrastructură major, însă aceștia se plâng de despăgubirile primite, considerând că sumele oferite nu reflectă valoarea reală a terenurilor lor.

Nemulțumiri legate de despăgubiri și presiunea timpului

Agricultorii sunt nemulțumiți de faptul că nu au avut suficient timp pentru a finaliza culesul, iar unii dintre ei nu pot face față presiunii din cauza obligațiilor zilnice. Unul dintre fermieri și-a exprimat frustrarea față de situația creată, menționând că nu are suficient timp să își strângă recoltele din cauza serviciului.

„S-au pus abuziv pe terenurile noastre. Noi nu am cules, n-am scos cartofii, toată lumea e nemulțumită, nu doar eu. Eu sunt nemulțumit pentru că nu am timp, trebuie să mă duc și la lucru,” a declarat acesta, reflectând starea de tensiune din rândul fermierilor.

O altă nemulțumire majoră a acestora este legată de valoarea despăgubirilor oferite în urma exproprierilor. Fermierii susțin că prețurile oferite, de 0,50 lei sau 1 leu pe metru pătrat, sunt mult sub valoarea reală a terenurilor lor. Un fermier a menționat că aceste sume nu reflectă corect valoarea proprietăților și că nu li s-a dat șansa să negocieze.

„Nu suntem mulțumiți de valoarea terenurilor, pentru că nu ne-a întrebat nimeni și nici nu e prețul corect. 0,50 bani, 1 leu, nici atât nu se dă pe metru pătrat,” a adăugat un alt fermier.

Primarul comunei: fermierii pot contesta despăgubirile

Primarul comunei Boița, Nicolae Cocoș, a intervenit în această problemă, afirmând că fiecare fermier afectat de expropriere poate contesta despăgubirile în instanță pentru a obține o reevaluare a valorii terenurilor. Acesta a încurajat fermierii să își exercite drepturile și să caute soluții legale dacă se consideră nedreptățiți.

„Fiecare cetățean, după ce va primi acea decizie individuală de expropriere, are posibilitatea să se adreseze instanței și, în urma unei sentințe, să modifice această valoare,” a declarat Nicolae Cocoș.

Opinii împărțite în rândul fermierilor

Deși nemulțumirea legată de despăgubiri este larg răspândită, nu toți fermierii sunt împotriva construcției autostrăzii. Unii dintre ei văd proiectul ca pe o oportunitate de a îmbunătăți infrastructura regiunii pentru generațiile viitoare, chiar dacă despăgubirile sunt considerate insuficiente.

„O să fiu mulțumit, ce să fac, statul îți dă cât scrie în registru. E bine că o să trăiască nepoții, copilașii mai bine, să se plimbe,” a spus un fermier, arătând o perspectivă mai optimistă asupra proiectului.

Autostrada Sibiu-Făgăraș: un proiect major de infrastructură

Autostrada A13 Sibiu-Făgăraș va avea o lungime de 68 de kilometri și va include 7 noduri rutiere, 90 de poduri și 12 viaducte. Proiectul este unul de importanță strategică pentru România, urmând să îmbunătățească semnificativ conectivitatea în regiune și să faciliteze transportul de bunuri și persoane. Construcția ar trebui să fie finalizată în termen de trei ani de la începerea lucrărilor.

Deși fermierii din Boița se confruntă cu dificultăți pe termen scurt, construcția autostrăzii este privită de mulți ca o investiție în viitor, care va aduce beneficii pe termen lung întregii comunități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare