Fermierii români solicită stabilitate prețurilor pentru utilaje agricole în contextul noilor programe de finanțare

SUBVENȚII AGRICOLE.Asociațiile de fermieri din România fac un apel urgent către producătorii, importatorii și distribuitorii de tractoare și utilaje agricole să nu mărească prețurile odată cu lansarea noilor măsuri sau programe de finanțare. Într-o scrisoare deschisă, aceștia atrag atenția asupra riscului major ca cel puțin 35% dintre fermieri să intre în insolvență și faliment până la sfârșitul anului dacă prețurile continuă să crească nejustificat.

Impactul programului rabla pentru tractoare agricole
Guvernul României a alocat un buget de 100 de milioane de euro pentru extinderea programului Rabla destinat tractoarelor agricole. Prin acest program, aproximativ 5.000 de fermieri mici și medii vor putea beneficia de finanțări de câte 20.000 de euro pentru a înlocui utilajele vechi și poluante. Totuși, fermierii semnalează că prețurile tractoarelor, care erau în jur de 35.000 de euro, au fost majorate în mod nejustificat la 55.000 de euro, atingând plafonul maximal al programului.

Alte programe de finanțare lansate în 2024
Pe lângă programul Rabla, vor fi lansate și alte programe de finanțare, cum ar fi sM 4.1.1 – Investiții în Exploatații Agricole, DR 12 – Investiții în Consolidarea Exploatațiilor Tinerilor Fermieri Instalați și DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal. Acestea oferă noi oportunități de finanțare pentru fermierii care doresc să își modernizeze echipamentele agricole, însă există îngrijorări că prețurile majorate vor face dificil accesul la aceste fonduri.

Factori cumulativi care afectează fermierii
Fermierii subliniază că se confruntă cu o serie de factori negativi, printre care creșterea exagerată a prețurilor inputurilor agricole, prăbușirea prețurilor produselor agricole, seceta pedologică severă și arșița atmosferică. În aceste condiții, orice investiție trebuie analizată și realizată cu mare atenție pentru a nu agrava situația financiară deja precară a multor fermieri.

Apel pentru stabilitate și echitate
În scrisoarea deschisă, fermierii solicită producătorilor, importatorilor și distribuitorilor de utilaje agricole să evite practicile anterioare de majorare a prețurilor odată cu lansarea noilor programe de finanțare. Aceștia cer alinierea prețurilor de leasing la cele din țările vest-europene și reducerea prețurilor de achiziție pentru a facilita accesul fermierilor la finanțare și a preveni falimentele.

Declarații și semnatari
Scrisoarea este semnată de președinții unor organizații importante, cum ar fi Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – HORT INTEGRA, Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli – FRULEG-RO, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – UNCST – BOVICOOP, Asociația Națională a Cooperativelor Agroalimentare din România – COOP RO, Alianța pentru Agricultură și Cooperare – AAC, PRO AGRO, LAPAR și Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV.

Fermierii speră că producătorii și distribuitorii de utilaje agricole vor înțelege situația dificilă și vor acționa în consecință pentru a sprijini continuarea activităților agricole în condiții rezonabile. Stabilitatea prețurilor și colaborarea eficientă între toate părțile implicate sunt esențiale pentru asigurarea unei dezvoltări durabile și echitabile a sectorului agricol din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare