Festivalul de Film Astra: Trei sferturi din documentarele proiectate la ediția din acest an sunt premiere

CINEMAGIA. Festivalul de Film Astra a dezvăluit selecția oficială pentru ediția din acest an și a spus că trei sferturi din cele 73 de filme documentare care s-au alăturat programului sunt premiere. Evenimentul are loc la Sibiu, în perioada 9 – 16 octombrie.
 
Organizatorii au pregătit un program variat cu filme din toată lumea, din țări precum Noua Zeelandă, Australia, Norvegia, Finlanda, Chile, Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Vietnam, Israel, Iran , Kârgâzstan, Armenia, Ucraina și Rusia.
 
Programul include programul industriei Astra Film DokTank, dezbateri, concerte și evenimente speciale Astra Film Festival. Proiecțiile în cinematografe, Astra Film Junior și programele Full-Dome, atât de populare în rândul publicului tânăr, revin și în acest an. În total, publicul AFF2022 se va bucura de peste 100 de producții cinematografice.
 
Festivalul cuprinde patru secțiuni de competiție, și anume Emerging Voices of the Documentary, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool, în care vor concura 42 de filme non-ficțiune din 37 de țări.
 
Unsprezece filme s-au alăturat secțiunii de competiție România (care prezintă o selecție a celor mai noi și mai valoroase filme documentare românești), și toate sunt premiere – 3 premiere mondiale, o premieră internațională și 7 premiere naționale.
 
Între timp, opt filme documentare ale autorilor la prima lor producție vor concura în acest an în secțiunea numită Voci emergente ale documentarului. Mai mult de jumătate dintre ele sunt premiere.
 
Totodată, secțiunea Europa Centrală și de Est, dedicată filmelor non-ficțiune cu teme ancorate în spațiul așa-numitului Bloc de Est, aduce în selecția finală 10 filme (o premieră mondială, una internațională și patru premiere naționale).
 
Alte 27 de filme vor fi prezentate în programe îndrăgite de publicul tânăr și foarte tânăr, precum Astra Film Junior și Full Dome, care revin după doi ani de restricții din cauza pandemiei de COVID-19.
 
Cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film Astra va fi precedată de un eveniment teasing, Warm-Up AFF, programat în perioada 2-3 septembrie.
 
Lansat în 1993, Astra Film Festival Sibiu este unul dintre cele mai importante festivaluri de film non-ficțiune din Europa, inclus de Academia Europeană de Film pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe la Premiile Filmului European. Este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare