Guvernul Romaniei – stimulente în valoare de 200.000 EUR pentru proiecte de economie circulară

ECONOMIE. Guvernul României a aprobat recent crearea unui nou mecanism de acordare a sprijinului financiar de până la 200.000 de euro companiilor care dezvoltă proiecte de economie circulară.
 
O economie circulară favorizează procesele industriale restaurative sau regenerative și activitățile economice, creând produse durabile și având ca scop reducerea deșeurilor. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, o economie circulară „reduce utilizarea materialelor, reproiectează materialele pentru a consuma mai puțin resurse și recuperează deșeurile ca resursă pentru fabricarea de noi materiale și produse”.
 
Mecanismul de sprijin financiar al Guvernului este menit să ajute la dezvoltarea de noi sectoare industriale care funcționează conform principiilor unei economii circulare. De asemenea, își propune să păstreze mai bine resursele existente și să reducă deșeurile poluante. În același timp, componenta de cercetare și dezvoltare a proiectului va urmări să ofere companiilor participante un avantaj competitiv, sporind eficiența prin digitalizare.
 
„Dezvoltarea durabilă implică, printre altele, tranziția către o economie circulară. Acesta este unul dintre obiectivele pe care țara noastră și-a propus ca stat membru al Uniunii Europene. Avem nevoie de o strategie națională adaptată la realitățile economiei românești, dar și de o modalitate de a stimula industria să treacă prin această tranziție. De aceea, în ședința de Guvern de astăzi, am aprobat un mecanism de sprijin financiar pentru industria prelucrătoare prin Programul de tranziție a economiei circulare”, a spus ministrul economiei, Florin Spătaru.
 
Mecanismul va oferi companiilor care doresc să investească în proiecte care reduc deșeurile și conduc la un lanț de producție integrat granturi între 15.000 și 200.000 EUR pentru o perioadă de până la 16 luni. Fondurile vor ieși de la bugetul de stat și vor acoperi 85% din costul proiectelor.
 
Companiile care doresc să primească stimulentele pot desfășura activități de transfer de tehnologie pentru consolidarea economiei circulare și pot cerceta noi modalități prin care activitățile lor pot promova principiile unei economii circulare. De asemenea, pot înființa și echipa centre pentru reciclarea deșeurilor sau pentru repararea și recondiționarea bunurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare