Festivalul Intercultural ProEtnica 2023 începe astăzi, 24 august

COMUNICAT DE PRESĂ. Sighișoara este și anul acesta capitala dialogului intercultural și un model de conviețuire interetnică pașnică.

La Sighișoara, începe astăzi după-amiază ediția a XIX-a a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023. Manifestarea se va desfășura pe durata a patru zile, în perioada 24 -27 August și va reuni reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România.

Cele mai multe evenimente din program vor avea loc pe scena din Piața Cetății medievale a Sighișoarei și vor cuprinde spectacole de muzică și dansuri prezentate de artiști amatori și profesioniști din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale. Astfel, Sighișoara, atestată documentar în anul 1280 și în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice.
Cetatea, construită pentru apărare și rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minoritățile naționale, sub semnul dialogului și al păcii interetnice.
În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul ”Agora dialogului intercultural”), mese rotunde despre literatura și cultura etniilor (în cadrul ”Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte.

Organizatorul evenimentului este Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara iar coorganizatorul – Consiliul Județean Mureș.
ProEtnica 2023 este finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi și Centrului Național de Cultură a Romilor, Romano Kher. Sponsorii acestei ediții sunt : S E F A R, Monosuisse și Hochland iar partenerii media – Televiziunea Română, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor, Radio România Târgu Mureș, Radio România Internațional, Agerpres, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstädtler Zeitung, Realitatea Evreiască, Cadran.

Programul ProEtnica Sighișoara – 2023 poate fi accesat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare