Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) 2024 – Sărbătoarea Teatrului la Ediția a 31-a

EVENIMENT. Începând cu 21 iunie și până la 30 iunie, Sibiul devine centrul cultural al lumii, găzduind cea de-a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Cu un program impresionant de 830 de evenimente, festivalul reunește peste 5000 de artiști din 82 de țări, conform site-ului oficial al evenimentului, sibfest.ro.

Sezonul francez și polonez
Ediția din acest an se remarcă printr-un bogat sezon francez, dedicat aniversării centenarului Institutului Francez în România, precum și printr-un amplu sezon polonez, ce oferă o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. Aceste inițiative subliniază importanța schimburilor culturale și a cooperării internaționale.

Spectacole online și premiere mondiale
FITS 2024 aduce un plus de accesibilitate, oferind peste 30 de spectacole de teatru, muzică, dans și circ disponibile online. Printre acestea, două premiere mondiale atrag atenția: “Afrodita și Eliberarea Lumii (Un vodevil muzical grecesc)” de Tim Robbins și “Trezirea” de Pippo Delbono. Primul, o celebrare veselă a puterii de a ierta și a tăriei inimii, se joacă în prima zi a festivalului, la Sala Thalia, iar cel de-al doilea, un spectacol plin de candoare și poezie vizuală, va fi prezentat în Sala Faust.

Evenimente diverse și dialoguri culturale
Pe lângă spectacolele de teatru, programul festivalului include și concerte pe ritmuri de etno-jazz, gospel, fado și chitară argentiniană; spectacole de dans, inclusiv unul de flamenco; și spectacole de circ. Pentru al treilea an consecutiv, scriitorul Marius Chivu continuă seria dialogurilor FITS Talks, invitând zilnic artiști români de renume să participe la aceste discuții culturale.

Istoria și impactul FITS
FITS a crescut exponențial de la prima sa ediție, desfășurată în 1993 ca Festival Național Studențesc de Teatru. De-a lungul anilor, festivalul a devenit un reper cultural global, jucând un rol esențial în obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2007 pentru Sibiu. Edițiile anterioare au adus la Sibiu mii de artiști și zeci de mii de spectatori, consolidând orașul ca un veritabil centru al culturii și artelor spectacolului.

Succesul ediției anterioare
Ediția din 2023 a FITS, desfășurată între 23 iunie și 2 iulie, a fost marcată de succes, cu peste 800 de evenimente și 5000 de artiști din peste 80 de țări. Spectacolele au atras zilnic mii de spectatori, iar prezența online a fost semnificativă, parteneriatul cu TikTok oferind transmisii live care au cumulat peste un milion de vizualizări.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă să fie un far cultural, aducând împreună artiști și spectatori din întreaga lume. Ediția din 2024 promite să fie una memorabilă, cu evenimente variate, dialoguri culturale și o deschidere către noi orizonturi artistice. FITS nu doar că celebrează arta teatrală, dar și contribuie la dezvoltarea și consolidarea relațiilor culturale internaționale, reafirmându-și statutul de unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare