Festivalul Meșteșugurilor Ardelenești revine în a doua ediție la Târgu Mureș

EVENIMENT. În perioada 21-22 septembrie, Cetatea Târgu Mureșului va găzdui a doua ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, eveniment la care vor participa 30 de asociații și peste 100 de meșteri populari, reprezentând tradițiile din întreaga Transilvanie.

Kelemen Laszlo, președintele Fundației “Casa Tradițiilor Ardelenești”, subliniază importanța culturii populare ardelenești pentru identitatea locală comună a națiunilor care trăiesc în această regiune. Fundația se dedică salvării și transmisiei vii a tradițiilor populare, în contextul în care meșteșugurile tradiționale, folclorul, muzica și dansurile sunt în pericol de dispariție.

În vederea salvării meșteșugurilor tradiționale, Fundația “Casa Tradițiilor Ardelenești” a încheiat un protocol de colaborare cu Muzeul Astra din Sibiu pentru promovarea tradițiilor culturale din Transilvania. Karla Roșca, șeful secției expoziții din cadrul Muzeului, accentuează importanța introducerii în nomenclatorul meseriilor a meșteșugurilor tradiționale în pericol de dispariție.

În cadrul Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, au fost selecționați cinci meșteri care lucrează jucării din textile și ceramică, precum jucării de lemn, păpuși, avioane și animăluțe. Aceștia au povestiri unice de transmis, contribuind astfel la educarea celor mici în ceea ce privește moștenirea culturală.

Federația Asociațiilor de Artă Populară din Ungaria, prin reprezentanta sa Igyarto Gabriella, subliniază nevoia unor eforturi europene comune pentru protejarea patrimoniului material și imaterial al umanității, reprezentat de tradițiile fiecărui popor în parte. Ideea conservării tradițiilor populare, meșteșugurilor, muzicii și dansului este susținută ferm în cadrul acestei sărbători, care aduce împreună comunități multietnice din întregul spațiu geografic al Transilvaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare