Festivitate de inaugurare al Palatului Culturii după renovare/ A felújitott Kultúrpalota avatóünnepsége

FESTIVITATE DE INAUGURARE. După șase ani, lucrările de renovare a Palatului Culturii din Târgu Mureș au fost finalizate, iar pentru a sărbători această ocazie, proprietarul clădirii, Consiliul Județean Mureș, va organiza joi, 29 februarie, o ceremonie oficială de inaugurare.

Ceremonia de inaugurare, care va avea loc în ultima zi a lunii februarie, la ora 19:00, va fi încununată de un concert festiv al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, dirijat de Moritz Gnann (Germania) și avându-l ca solist pe pianistul de origine ucraineană Roman Fediurko (Austria).

Intrarea este liberă, dar biletele sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii și pe platforma online Eventbook.

Palatul Culturii din Târgu Mureș este una dintre cele mai frumoase clădiri Art Nouveau din Europa Centrală.

Renovarea, finanțată de UE, a conferit întregii clădiri o nouă “rochie”, înlocuind toate ferestrele și ușile exterioare, echipamentul electric de la intrarea principală și gardul din curtea Bibliotecii Județene. Structura acoperișului și acoperișul clădirii au fost reparate. Țiglele deteriorate, țiglele conice și ornamentele superioare au fost înlocuite cu elemente ceramice realizate de Fabrica de porțelan Zsolnay din Pécs, identice cu cele originale. Elementele decorative metalice și inscripțiile metalice de pe fațadă, elementele exterioare din piatră și mozaicurile au fost restaurate. Interiorul Sălii Oglinzilor a fost renovat, fiind restaurate decorațiunile originale ale pereților, coloanelor și tavanului, dar și pânzele, lămpile, lambriurile și parchetul. Orga din sala de concerte a fost, de asemenea, reparată.
Valoarea totală a proiectului a fost de 10,92 milioane de lei, din care 6,07 milioane de lei au reprezentat un grant.
În invitație se precizează, printre altele, că “inaugurarea Palatului Culturii renovat nu este doar o sărbătoare a arhitecturii și a istoriei, ci și o oportunitate de a recunoaște rolul culturii în dezvoltarea unei societăți. Scopul final al reabilitării nu a fost doar de a da viață unui spațiu fizic, ci și de a construi o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație”.


AVATÓÜNNEPSÉG. Hat év után befejeződött a marosvásárhelyi Kultúrpalota felújítása, ennek örömére február 29-én, csütörtökön hivatalos avatóünnepséget szervez az épület tulajdonosa, Maros Megye Tanácsa.

A február utolsó napján, 19 órától tartott avatóünnepséget a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia ünnepi hangversenye koronázza meg, a karmester Moritz Gnann (Németország), a szólista pedig az ukrán származású Roman Fediurko (Ausztria) zongoraművész lesz.

A belépés ingyenes, de a Filharmónia jegypénztárában és az Eventbook online platformon helyjegyet kell igényelni.

A marosvásárhelyi Kultúrpalota Közép-Európa legszebb szecessziós épületeinek egyike.

Az uniós támogatásból végzett felújítás során új „ruhát” kapott az egész épület, kicserélték az összes külső nyílászárót, a főbejárati villamos berendezéseket, valamint a Megyei Könyvtár udvarának a kerítését. Megjavították az épület tetőszerkezetét és tetejét. A sérült cserepek, kúpcserepek és csúcsdíszek pótlására a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra által gyártott, eredetivel megegyező kerámia elemeket használtak. Restaurálták a homlokzati fém díszítőelemeket és fémfeliratokat, a külső kőelemeket és mozaikokat. A Tükörteremben felújították a belső burkolatokat, helyreállítva a falak, oszlopok és mennyezet eredeti díszítését, de újjászülettek a vászonképek, a lámpák, a lambéria és a parketta is. A koncertterem orgonáját szintén megjavították.

A projekt összértéke 10,92 millió lej, amiből 6,07 millió lej vissza nem térítendő támogatás volt.

A meghívóban többek között ez áll: „A felújított Kultúrpalota avatása nemcsak az építészet és a történelem ünnepe, hanem alkalom arra is, hogy felismerjük a kultúra szerepét egy társadalom fejlődésében. A rehabilitációval a végső cél az volt, hogy ne csak egy fizikai teret keltsünk életre, hanem hidat is építsünk a múlt és a jelen, a hagyomány és az innováció között.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare