FINANCIAR – Kastamonu din Reghin, pierderi de peste 3 milioane de euro la o cifră de afaceri-record

RAPORT. Kastamonu România SA din Reghin a raportat cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei, dar și al doilea cel mai mare deficit anual, pierderile înregistrate fiind de peste 14,3 milioane de lei (echivalentul a peste 3 milioane de euro).
Doar în 2013, sucursala din România a concernului turc Hayat Holding a raportat o pierdere mai mare – de fapt, acesta este doar al cincilea an din ultimii 13, în care fabrica de prelucrarea lemnului din Reghin a declarat pierderi financiare.
Pierderea financiară înregistrată în 2017 ar putea fi explicată prin investiția într-o nouă fabrică de adezivi industrial (în speță, clei) pe platforma industrială din Reghin. Conform administratorilor companiei, în cei 20 de ani de prezență în Reghin, s-au făcut investiții de peste 260 de milioane de euro în mai multe linii de producție și în fabrica de PAL.
Kastamonu România SA din Reghin, controlată de firma Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia și parte integrată în holdingul Hayat, a intrat pe piaţa românească în urmă cu 20 de ani, în anul 1998 preluând 98% din acţiunile Prolemn Reghin. În 2017 a avut o medie de 909 angajați și și-a crescut datoriile cu peste 170 de milioane de lei, ajungând la peste 769 de milioane de lei (mai mult decât cifra de afaceri, care a fost, de asemenea, cea mai mare din istoria firmei).
Conform estimărilor conducerii societății, în 2018 Kastamonu va înregistra o cifră de afaceri-record, de aproximativ 192 de milioane de euro, cu 16% mai mult decât în 2017 (când a raportat o cifră de afaceri de 755.818.555 lei (echivalentul a aproape 163 de milioane de euro). Urmărim cu interes și cât de profitabil vor raporta administratorii societății reghinene că a fost anul 2018, firmă care rămâne, totuși, cel mai mare contribuabil la bugetul local al celui de-al doilea municipiu mureșean.
Liviu DAMIAN