FMI anunță creștere economică Globală în 2024

ECONOMIE. Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit în sus prognoza de creștere pentru economia mondială în 2024, având în vedere evoluția pozitivă a economiilor cheie precum SUA, China și India, în ciuda unor incertitudini legate de conflictele actuale. Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al FMI, a declarat că, deși se așteaptă la o “aterizare lină”, ritmul de creștere rămâne moderat, iar schimburile comerciale globale sunt sub nivelul istoric.

Potrivit noului raport “World Economic Outlook” (WEO), economia mondială este prognozată să înregistreze o creștere de 3,1% în 2024, comparativ cu prognoza anterioară de 2,9% din octombrie. Cu toate acestea, estimările indică că ritmul de creștere rămâne sub media istorică de 3,8% pentru perioada 2000-2019.

În ceea ce privește inflația, FMI a menținut estimările pentru 2024 la 5,8%, dar a redus prognoza pentru 2025 la 4,4%, față de 4,6% în octombrie. Gourinchas a subliniat că inflația de bază la nivel global se va reduce, cu excepția Argentinei, care se confruntă cu o inflație în creștere.

Pentru SUA, FMI prognozează o creștere economică de 2,1% în 2024, încurajând perspectivele electorale pentru președintele Joe Biden. În contrast, zona euro se confruntă cu o creștere mai mică, în special din cauza economiei germane, care se așteaptă să avanseze cu doar 0,5%.

În ceea ce privește economiile emergente, estimările pentru creșterea economiei Chineze au fost revizuite în sus la 4,6% în 2024. În ansamblu, economiile emergente și în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze o creștere de 4,1% în 2024.

Gourinchas a avertizat că, în ciuda rezilienței economice, există încă riscuri și turbulențe potențiale. În timp ce conflictele geopolitice rămân o amenințare, perspectivele globale reflectă o balanță echilibrată a riscurilor, între un posibil conflict în Orientul Mijlociu și o scădere anticipată a prețurilor la carburanți, care ar putea ajuta la reducerea inflației mai rapid decât se preconizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare