FRUMOS ȘI NEÎNȚELES: Un jurnalist britanic explică România străinilor într-o nouă carte

CARTE. Cea mai recentă carte a jurnalistului veteran BBC Paul Kenyon, Children of the Night: The Strange and Epic Story of Modern Romania (Copiii nopții: Povestea stranie și eroică a României moderne), caută să explice România străinilor, privind înapoi la istoria țării de la romani până la Ceaușescu.

Jurnalistul Kenyon a sosit în România în 1994 „ca aventurier-corespondent al vechii școli”. Așteapta cu nerăbdare să spună povestea unui tărâm care trece prin schimbări dramatice.
România postrevoluționară a fost gazda speranțelor democratice obținute prin vărsare de sânge, blocuri comuniste omniprezente și o rată a inflației de 136%.

Îndepărtând dedesubtul Bucureștiului, jurnalistul a găsit străluciri „în adevărata esență a țării; exotic, îndrăzneț, cosmopolit, o răscruce între Est și Vest, un amestec caleidoscopic de culturi și etnii ale căror popoare cele mai străvechi și-au putut urmări sângele până la Roma Antică.”

Intoxicat, nu doar de țară ci și de cea care avea să îi devină soție și căreia i-ar fi dedicat cartea cu pricina, Kenyon a tot revenit de-a lungul anilor în România. El spune că România este „cea mai frumoasă și neînțeleasă țară din toată Europa, un tărâm al aventurii și al romantismului”, un loc de mare istorie și totuși plin de schimbare.

Prefațată cu hărți explicative care arată istoria României ca un ținut cuibărit între trei imperii – otoman, austriac și rus –, cartea lui Kenyon nu este doar o scrisoare de dragoste către România, ci și o introducere în țară destinată în primul rând celor care nu o cunosc îndeaproape.
El spune că istoria României este bogată cu personaje ciudate și pline de culoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare