Fundația Mihai Eminescu Trust celebrează finalul proiectului CULTFORT – Fortăreață de cultură urbană printr-un triplu eveniment

PROIECT. Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighișoara a organizat în data de 31 octombrie 2023 trei evenimente prin care a celebrat succesul proiectului CULTFORT – Fortăreață de cultură urbană. Membrii echipei au organizat un Micro-Târg cultural pentru copii cu patru ateliere simultane de creație, o expoziție de fotografie și o seară de cinema în Bastion.

Fundația Mihai Eminescu Trust a desfășurat începând din aprilie 2022: CULTFORT – Fortăreață de cultură urbană, un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, Apelul 4 – Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței publicului. Proiectul a avut o durată de 24 de luni și a beneficiat de o finanțare totală nerambursabilă de 794.115 lei, 11% din această sumă fiind contribuția proprie a Fundației Mihai Eminescu Trust – 98.149 lei.

Proiectul a răspuns nevoilor identificate de echipa Fundației în cadrul unei serii de dezbateri publice organizate în 2019 la Sighișoara: nevoia de îmbunătățire a managementului cultural, de implicare a mediului de afaceri, de amenajare de spații culturale multifuncționale și de îmbogățire a agendei culturale locale.

În primul an al proiectului, echipa s-a focusat, alături de arhitecți și o echipă dedicată de constructori, în procesul de restaurare și reamenajare a Turnului și Bastionului Măcelarilor din Sighișoara, dar și pe întâlniri cu actori culturali pentru realizarea unei strategii culturale a orașului și pe cursuri acreditate de formare antreprenorială culturală.

În anul curent, evenimentele culturale din Bastion au ținut capul de afiș al proiectului: câte șase proiecții de film, concerte și piese de teatru, câte două evenimente de video mapping și de artă culinară, tururi ghidate ale Sighișoarei, o lună de ateliere de artă urbană pentru copii și adolescenți, seria Micul Arhitect – program de inițiere în arhitectură.

31 octombrie 2023 a fost data la care membrii din echipa proiectului au organizat trei evenimente de final de proiect. Ziua a început cu o serie de patru ateliere simultane de artă dedicate copiilor: pictură pe lemn și pânză, design de tricouri și crearea manuală de dovleci din pânză. 20 de copii și tineri s-au bucurat de aceste activități gratuite și au mers acasă cu rodul efortului lor. Ziua a continuat cu expoziția de fotografie a celor 30 de copii care, în luna august a acestui an, au participat la un curs de artă fotografică alături de Ștefan Buga, un artist fotograf din Cluj-Napoca. Acesta i-a învățat diferite tehnici utilizate în fotografie, iar cele 30 de lucrări ale copiilor au avut trei tematici: „Umbre și lumini”, „Contraste de culoare” și „Simetrie vs Asimetrie”. Lucrările au fost expuse în Bastionul Măcelarilor. Seara s-a încheiat cu un cinema în aer liber, în Bastionul Măcelarilor, unde 75 de tineri din Sighișoara au urmărit un lung-metraj în tematica zilei: Halloween.

Răspunsul locuitorilor Sighișoara față de activitățile proiectului a fost unul eminamente pozitiv, pe întreaga durată a acestuia. Fiecare categorie de vârstă s-a bucurat de activități dedicate, așa cum și actorii culturali ai orașului au găsit în Turnul și Bastionul Măcelarilor un spațiu de exprimare și experimentare artistică foarte bine-venit.

1013 persoane au fost implicate direct în activitățile proiectului, iar 7 voluntari au pus umărul ca ele să iasă bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare