FUZIUNE – Discutată de mai bine de un deceniu, fuziunea prin absorbție a universităților de Medicină și Farmacie și „Petru Maior” a fost aprobată de Senate

UNIVERSITAR. Senatele universităților de Medicină și Farmacie și “Petru Maior” din Tîrgu Mureș au decis fuziunea prin absorbție. Cele două unități de învățământ superior din municipiul reședință de județ s-au unit – cel mai probabil sub denumirea Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnică (UMFST) -, noua entitate concretizând un proiect care a început cu mai bine de un deceniu în urmă.

 

Deși procedura unificării este una de durată, rezultatul deciziei de astăzi, 18 aprilie 2018, a conducerilor celor două universități mureșene va conduce spre o importantă entitate de învățământ superior pluridisciplinară care va concentra aproximativ 1.000 de cadre didactice universitare, 10.000 de studenți și o bază administrativă semnificativă. De asemenea, noul UMF își va extinde sistemul de învățământ medico-farmaceutic cu noi domenii solicitate pe piața muncii: bioinginerie, inginerie medicală, informatică medicală, chimie, biochimie etc.

 

Marea bătălie s-a dat în Senatul UMF, ședință încheiată în urmă cu puțin timp, acolo unde membrii maghiari din Senat ai boicotat votul – fapt anunțat încă de ieri, 17 aprilie, în presa maghiară -, însă până la urmă fuziunea a fost aprobată.

 

Conform ultimului plan operațional al Universității “Petru Maior”, elaborat pentru anul universitar în curs, se prognoza un număr de 3.990 de studenți, din care 2.314 locuri bugetate (la licență, master/postuniversitar/grade didactice și doctorat). Se spune că fuziunea era singura sa șansă de supraviețuire…

 

Călin Enăchescu și Leonard Azamfirei

Încă de anul trecut, din 23 octombrie, rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie şi „Petru Maior” din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei şi prof. univ. dr. Călin Enăchescu, au anunţat public că văd viitorul academic mureşean sub cupola unei universităţi unice, primul pas fiind crearea unui consorţiu universitar.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare