Gabriel Resources contestă decizia de arbitraj împotriva României: un nou capitol în disputa cu Statul Român

INTERNAȚIONAL. Compania canadiană Gabriel Resources a declanșat o acțiune de contestație împotriva deciziei recente a tribunalului de arbitraj de la Washington, care a acordat României daune în valoare de 10 milioane de dolari. Decizia inițială, pronunțată pe 8 martie 2024, a fost un punct de cotitură în disputa de lungă durată legată de proiectul minier de la Roșia Montană, un proiect controversat care a stârnit opoziția intensă a comunității locale și a organizațiilor de mediu.

Contestația Gabriel Resources vine în contextul în care compania susține că verdictul a fost emis „împotriva dezacordului puternic al unuia dintre cei trei arbitri” implicați în caz. Argumentul central al companiei este bazat pe opinii divergente exprimate de membrii tribunalului de arbitraj, ceea ce ar justifica reexaminarea deciziei.

Dacă contestația va fi aprobată, există posibilitatea ca plățile de despăgubiri în valoare de 10 milioane de dolari către România să fie anulate, marcând un punct crucial în evoluția acestei dispute internaționale.

Gabriel Resources, prin acțiunea sa, aduce în prim-plan o dispută de durată între companie și statul român, axată pe proiectul minier de la Roșia Montană. Proiectul, inițiat de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), companie la care Gabriel Resources este acționar majoritar, a fost blocat în urma unei puternice opoziții din partea comunității locale și a organizațiilor de mediu, care au ridicat preocupări legate de impactul asupra mediului și patrimoniului cultural.

În trecut, Gabriel Resources a solicitat despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru ceea ce consideră a fi o blocare abuzivă a proiectului minier. Tribunalul arbitral a respins însă aceste pretenții, iar decizia recentă de a acorda României 10 milioane de dolari reprezintă o nouă etapă în această bătălie juridică complexă.

Reprezentanții Gabriel Resources au subliniat importanța contestației lor în contextul protejării intereselor companiei și continuării luptei pentru recunoașterea daunelor suferite în urma blocării proiectului.

În concluzie, disputa dintre Gabriel Resources și România continuă să fie un subiect de mare interes și impact, atât în plan internațional cât și în cadrul dezbaterilor pe teme de mediu și economie. Evoluțiile viitoare vor determina direcția în care se va îndrepta acest caz complex, marcând un precedent important pentru litigiile similare din viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare