GAFĂ PNL – Și-au exclus cinci consilieri locali din Târgu Mureș, dar n-au pus în loc decât doi pentru că… nu mai au oameni
NEINSPIRAȚI. Să câștigi în procesul electoral din 2016 șase locuri din 23 (adică peste un sfert!) în cel mai important for deliberativ din Mureș, Consiliul Local al municipiului reședință de județ, dar să activezi la jumătate din capacitate, asta se cheamă gafă politică.
O gafă care se repercutează direct nu doar asupra decidenților – care au identități, deci să le consemnăm: Cristian Chirteș și Ervin Molnar -, ci și asupra susținătorilor liberalilor târgumureșeni care i-au votat și acum își văd voturile neconcretizate în totalitatea lor pentru că… nu mai au oameni pe lista supleanților! Și-au pus pe listă doar trădători și traseiști politici care nu se mai regăsesc în partid… Neinspirată decizie strategică la momentul constituirii listei PNL pentru Consiliul Local Târgu Mureș.
Ce au făcut
Decizia excluderii în grup a cinci din cei șase consilieri locali din Târgu Mureș (Pavel Dumitru, Dumitru Matei, Vasile Miculi, Călin Moldovan și Liviu Todoran) a fost explicată de conducerea PNL Mureș, voalat, prin trădarea intereselor partidului în dauna intereselor de grup aflat sub tutela primarului Dorin Florea. Însă înainte de a lua decizia, logica administrării unui câștig politic spune că, ca-n orice alt raționament, trebuie să pui în balanță ce pierzi și ce câștigi.
Excluzându-i pe cei cinci din partid, implicit și din forul deliberativ, PNL s-a trezit că pe lista supleanților mai au o singură opțiune viabilă: Mădălina Oltean. Deși au procedat la un transfer de la Consiliul Județean, unde președintele PNL Târgu Mureș, Ervin Molnar, a demisionat pentru a putea accede în Consiliul Local municipal, liberalii au adunat doar doi înlocuitori ai celor cinci excluși și s-au pus în ipostaza de a activa până la alegerile de anul viitor cu trei aleși (Ervin Molnar, Theodora Benedek și Mădălina Oltean), în loc de șase cu cât i-a mandatat electoratul.
Ce era normal să facă
Decizia excluderii a fost luată punând ambițiile în fața voinței electoratului și chiar în fața diplomației și a rațiunii politice. Și-au arătat mușchii, dând, e drept, un semnal că nimeni nu e girat în funcție pe viață și că deciziile luate de conducere trebuie respectate. Numai că având o lipsă de personal (cauzată de decizia lui Florea de a-i trăda pe liberali și a dispune aserviților din PNL să debarce la ALDE), logic ar fi fost ca liberalii să identifice și să excludă doar capul grupului de “vinovați”.
Probabil ar fi fost un semnal suficient pentru ceilalți patru componenți ai grupării dizidente din PNL aservite nu partidului, ci primarului. Dacă lecția nu ar fi fost suficientă, liberalii aveau la îndemână varianta extremă, de excludere și a celorlalți patru. Există însă posibilitatea ca excluderea unui singur consilier local să fie suficientă pentru readucerea dizidenților la matcă, pentru că, observând de un sfert de secol scena politică românească, am sesizat că marea parte a politicienilor/politrucilor sunt niște fricoși care-și văd propriul interes.
Or, interesul celor cinci nu era să-l asculte orbește, în orice condiții și indiferent de repercusiuni, pe Florea. Având exemplul exclusului, ceilalți patru ar fi readoptat docilitatea față de forul de conducere al partidului. E o supoziție. Oricum, dacă nu s-ar fi întâmplat așa, exista varianta extremă, a excluderii întregului grup, având însă și argumentul că s-a făcut tot posibilul pentru ca grupul liberal din Consiliul Local Târgu Mureș să rămână numeric așa cum l-a stabilit electoratul, nu cum vrea conducerea locală a PNL.
Când nu mai ai oameni pe lista supleanților, nu excluzi posibilitatea unei concilieri. Luând decizia extremă, liberalii au rămas în forul decizional cu importanța pe care o are POL, partidul cu cel mai mic număr de reprezentanți în Consiliul Local Târgu Mureș (trei consilieri). Măcar de-ar trece-n opoziție fățișă, nu mimată… Oricum, Florea și-a pierdut timona în Consiliul Local Târgu Mureș, fiind menținut în viață doar de aservitul PSD și de majoritarii de la UDMR, care, însă, nu mai votează mereu cum visează edilul (și aici se vede schimbarea de macaz transmisă prin Péter Ferenc).
Cătălin VISCHI