Galeria ART NOUVEAU – Vernisaj expo Doina Reghiș Ionescu “ÎNSEMNELE LUMINII”, miercuri 31 mai 2023, ora 17:00

ARTĂ. Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Tg. Mureș și Galeria Art Nouveau vă invită în data de 31 Mai 2023, orele 17:00, la vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistei Doina Reghiș Ionescu – ÎNSEMNELE LUMINI.

În demersul creator s-a pornit de la două concepte: LUMINA și SPAȚIU, fiind o încercare de a retrasa CALEA FACERII LUMII, din prima sa etapă, cea a creării luminii și astrelor. Și-a asumat dreptul de a concepe în cadrele orizontului cosmic, propriul univers, propria constelație. Astfel că lucrările prezente pe simeze dezvăluie și comunică mai mult decât o expresie metaforică, dându-i și o ideatică filosofică. Repertoriul imagistic este alcătuit dintr-o serie de elemente cu un pronunțat caracter simbolic ce fac trimitere în special spre zona sacră. O analiză mai atentă asupra multor compoziții dezvăluie privitorului prezența constantă a aripilor îngerești.
Ele apar ca un laitmotiv, devenind zbor, lumină, aspirație. De asemenea ele dețin supremația
astrală și sunt elementele intermediare între pământ și cer, îndeplinind rolul de mesageri, de
semne vestitoare ale sacrului.

În lucrările prezente în această expoziție se resimte pregătirea în domeniul picturii monumentale, multe din compozițiile aflate pe simeze sunt posibile proiecte de pictură parietală. În elaborarea structurilor compoziționale s-a folosit o tehnică mixtă, prezentând un viu interes pentru redarea unor detalii în relief cu ajutorul stucului. O constantă este recursul la formele liniare, a liniei în mișcare dinamică, a liniei unduioase, care se contorsionează, urmând o cale sinuoasă. A încercat să păstreze o armonie cromatică, o gamă echilibrată, calmă, coabitând armonios cu respectul pentru tradiția picturii parietale medievale, bazându-se de cele mai multe ori pe o dominantă caldă, ocruri, siene, umbre naturale. Centrele de lumină existente în fiecare compoziție sunt prezente ca o interferență între cosmic și teluric, ca un fascicol luminos de descifrare a misterelor universului și de introspecție a eului propriu.

Artista a elaborat în timp o formulă proprie de sinteză între pictură și arta decorativă. În
lucrările prezente acum în spațiul expozițional acest lucru este elocvent.

Per ansamblu, expoziția este un omagiu adus timpului și lumii căreia îi aparținem. Este o pleduarie pentru trăirile lăuntrice, pentru un univers propriu, un rezultat al confruntărilor din sfera spiritului. Este traseul simțirii și gândirii sale ce tinde să găsească în continuare
resursele cerute de o biografie artisticăîndelungată.

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada:
31 MAI – 15 IUNIE 2023 la Galeria Art Nouveau Galéria, Palatul Culturii, str. George Enescu, nr.2, Târgu-Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare