GAME OVER – Firma de salubritate Salubriserv SA Târgu Mureș a intrat în faliment: firma înregistra datorii de circa 10 milioane de euro și va fi dizolvată

1
914

DECIZIE: FALIMENT. Salubriserv SA Târgu Mureș, până în urmă cu un an (15 iunie 2020) principalul operator de salubritate din municipiul Târgu Mureș și alte localități limitrofe, va intra în faliment și va fi dizolvată după 26 de ani de existență în peisajul economic mureșean, din care ultimii 6 ani i-a existat în insolvență (din februarie 2015).

 

Decizia instanței (Tribunalul Specializat Mureș) nu este definitivă și a fost atacată cu apel, însă este executorie și este greu de crezut că mai poate fi întoarsă. La finalul anului trecut, Salubriserv înregistra datorii de circa 10 milioane de euro (exact: 48.459.684 lei), o pierdere anuală de aproape 680.000 de lei, iar cifra de afaceri i-a scăzut la 18,6 milioane de lei, adică jumătate față de cea înregistrată în 2019, după ce societatea a pierdut, la jumătatea anului 2020, cel mai semnificativ contract pe care-l avea, respectiv operarea salubrizării în municipiul de reședință al județului Mureș. În 2020, firma, aflată în insolvență, a raportat o medie de doar 81 de angajați (față de cei 376 pe care îi avea în 2019).

 

Firma Salubriserv SA a fost înființată în anul 1995 și până în vara anului 2013 a fost controlată de controversatul om de afaceri mureșean Sorin Ţerbea (condamnat în 1999 la 2 ani de închisoare pentru înmatriculare falsă de automobile, însă graţiat de preşedintele Emil Constantinescu, apoi arestat pentru mituirea șefului arbitrilor de fotbal Vasile Avram și ulterior achitat în dosarul instrumentat de DNA), decedat într-un accident de elicopter care a avut loc în zona lacului Tăureni.

 

După decesul lui Țerbea, firma a fost preluată de unica supraviețuitoare a accidentului de elicopter, Emilia Hulpuș, prin Manadas Prod SRL (care deținea 82,07585% din acțiunile Salubriserv și care și ea este în faliment) – în 2016, unicul copil al patronului decedat, fiica sa, Georgiana Țerbea, a intervenit într-unul din multele procese care au implicat Salubriserv, fiind prezentată de instanță ca „pretins acţionar majoritar al Societăţii Salubriserv SA”.

 

Ce e cert, însă, că, pe lângă Manadas Prod, restul acțiunilor sunt împărțite după cum urmează: Fondul Proprietatea SA deține 17,48996% (respectiv 43.263 de acțiuni, pe care a plătit în 19 iulie 2005 suma totală de 207.601 lei, bani de la care și-a luat de mult gândul, valoarea acestora fiind cotată la finalul anului trecut la 0 lei) și trei persoane fizice (Karácsony László, Emilia Elvira Pop și Constantin Ichim) dețin fiecare câte 0,14473%.

 

În 2017, Fiscul a depus cerere de intrare a firmei Salubriserv SA în procedură de faliment, însă aceasta n-a avut sorți de izbândă. În acest an, însă, unul dintre cei 54 de creditori ai Salubriserv, respectiv firma de colectare și recilare a deșeurilor din Odorheiu Secuiesc RDE Harghita SRL (administrată de Körösfőy Sándor), din postura de titular al cererii de intrare în faliment, împreună cu (din nou) Fiscul mureșean (Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş), a avut câștig de cauză și cererea de deschidere a procedurii falimentului debitoarei Salubriserv SA a fost admisă.

 

De asemenea, s-a dispus dizolvarea firmei şi ridicarea dreptului de administrare, lichidator judiciar fiind stabilit Cabinete Asociate de Insolvenţă Ciubucă Dan şi Ciubucă Alecxandru din Târgu Mureș, care, printre altele, a primit dispoziție “să notifice deschiderea procedurii de faliment (…) Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Mureş, pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă a hotărârii”.

 

Hotărârea, deși nu este definitivă, putând fi atacată cu apel (ceea ce s-a și întâmplat), este executorie.

 

* Foto: @Mihail Calarașan

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. O activitate de salubrizare este “mina de aur” in cazul daca exista viziune ,este bine organizat si banii castigati nu sunt sustrasi pentru imbogatiri personale.Intrebarea fireasca este de ce actele nu au fost inaintate la DNA?

LĂSAȚI UN MESAJ