Ghidul de Finanțare pentru Programul Național “Rangerii Juniori” lansat în consultare publică

PROGARM DE FINANȚARE. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în consultare publică Ghidul de Finanțare pentru programul național “Rangerii Juniori” (PNRJ), alocând un fond de 10 milioane de lei pentru cele 23 de administrații de parcuri din România.

Lansarea oficială a programului
Lansarea documentului a avut loc miercuri, în contextul celebrării Zilei Internaționale a Biodiversității. Programul “Rangerii Juniori” are scopul de a sprijini activitățile educative și de conservare a biodiversității în parcurile naționale și naturale din România.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat:
“Am discutat astăzi și despre programul pilot Rangerii Juniori prin care finanțăm anul acesta cele 23 de administrații de parcuri din România cu 10 milioane de lei. Finanțăm activități în parcurile naționale, finanțăm cazarea copiilor, servicii de catering și activități în sine, iar în măsura în care programul se va dovedi unul de succes, în anii viitori ne propunem să fim și mai ambițioși, să alocăm un buget și mai mare și până la urmă să reușim și în România, replicând modelul din alte țări, ca această activitate, de ranger junior, să fie cât mai des întâlnită în rândul tinerilor.”

Evenimentul de lansare
Ministrul Mediului, alături de președintele României, Klaus Iohannis, și Ligia Deca, ministrul Educației, au participat la activitățile dedicate parcurilor naturale și naționale, organizate la Centrul de Vizitare din Zărnești (BV) al Parcului Național Piatra Craiului. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și RNP Romsilva, având ca invitați reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Ministerului Educației, precum și ai administrațiilor parcurilor naturale și naționale din România.

Discuțiile tematice
Discuțiile s-au concentrat pe teme precum:

Creșterea accesului publicului larg la parcurile naționale și naturale.
Desfășurarea programelor educative în parcuri.
Implementarea Programului Național “Rangerii Juniori”.
Stabilirea unui cadru național pentru protejarea biodiversității și conservarea ecosistemelor.
Administrarea optimă a parcurilor naționale și naturale.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat:
“Cred că este important din când în când să ne detașăm de politică și să vedem că trăim într-o țară cu o natură extraordinar de frumoasă, care cred că merită vizitată mult, mult mai des. Am întâlnit astăzi oameni extraordinari, care m-au dus în munte. Am vizitat Cheile Zărneștiului, am discutat cu oameni foarte dedicați de aici, de la Administrația Parcului Piatra Craiului.”

Promovarea rezervațiilor naturale
Ministrul Mediului a subliniat importanța promovării rezervațiilor naturale din România prin colaborarea dintre instituțiile centrale și locale și prin implicarea sectorului privat.

Mircea Fechet a declarat:
“Îmi doresc să reușim să respectăm natura și minunile sale, nu numai cu ocazia zilelor în care sărbătorim ceva anume, ci pe tot parcursul anului, căci ea ne permite să ne bucurăm de aer curat și proaspăt. De Ziua Internațională a Biodiversității, ar fi bine să nu uităm că protejarea naturii înseamnă grijă față de mediu, de habitatele și resursele naturale, mai ales pentru că sustenabilitatea mediului este una dintre marile provocări ale omenirii.”

Biodiversitatea în România
România este recunoscută pentru diversitatea, bogăția și unicitatea sa naturală, având 5 din cele 11 regiuni biogeografice existente în Uniunea Europeană. Rețeaua de arii naturale protejate din țară include 13 parcuri naționale, 16 parcuri naturale, 435 de situri de importanță comunitară și 171 de arii de protecție avifaunistică.

În prezent, Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România înregistrează o suprafață totală de 75.876,27 hectare. Parcul Național Piatra Craiului, de exemplu, oferă 43 de trasee turistice și 11 trasee de cicloturism, atrăgând anual peste 150.000 de vizitatori, în ciuda dificultății majorității traseelor.

Lansarea în consultare publică a Ghidului de Finanțare pentru programul “Rangerii Juniori” reprezintă un pas important în promovarea educației și conservării biodiversității în România. Cu sprijinul acordat administrațiilor de parcuri și implicarea activă a tinerilor, inițiativa are potențialul de a contribui semnificativ la protejarea mediului înconjurător și la conștientizarea importanței biodiversității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare