Gorbaciov, care a redirecționat cursul secolului al XX-lea, moare la 91 de ani

DOLIU. Moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice și pentru mulți omul care a restaurat democrația națiunilor europene, a fost plânsă ca pierderea unui lider rar care a schimbat lumea și pentru un timp a dat speranță pentru pace între superputeri.
 
Mihail Gorbaciov a murit marți seara, 30 august 2022, la 91 de ani, după o lungă boală gravă, aflându-se internat în spital.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru rolul jucat în schimbările radicale în relațiile dintre Est și Vest, Gorbaciov a reușit să încheie perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge.
În ciuda acestui fapt, a fost insultat și de mulți compatrioți care l-au acuzat pentru implozia din 1991 a Uniunii Sovietice și diminuarea acesteia ca superputere. Națiunea rusă care a apărut din trecutul său sovietic, s-a micșorat în dimensiune pe măsură ce au fost create 15 națiuni noi.
 
Pierderea mândriei și a puterii a dus în cele din urmă la ascensiunea lui Vladimir Putin, care a încercat în ultimul sfert de secol să readucă Rusiei gloria de odinioară și nu numai.
 
După zeci de ani de represiune politică brutală, el a îmbrățișat reformele democratice. El a crezut în glasnost și perestroika – deschidere și restructurare – nu ca simple sloganuri, ci ca pe calea de urmat pentru poporul Uniunii Sovietice după atâția ani de izolare și privare.
 
Acestea au fost actele unui lider rar – unul cu imaginația de a vedea că un viitor diferit este posibil și curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură și o libertate mai mare pentru milioane de oameni.
 
„Mă văd un om care a început reformele necesare pentru țară, pentru Europa și lume”, a declarat Gorbaciov pentru The Associated Press într-un interviu din 1992, la scurt timp după ce și-a părăsit mandatul.
 
„Sunt adesea întrebat: Aș fi început totul din nou dacă ar fi trebuit să o repet? Da, desigur! Și cu mai multă perseverență și determinare”, a spus el.
 
Odihnească-se în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare