Greenpeace și Fridays for Future Austria solicită oprirea extinderii combustibililor fosili și a Proiectului Neptun Deep

PROTECȚIA MEDIULUI. Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria au depus o plângere la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) împotriva companiei austriece de petrol și gaze OMV, solicitând oprirea extinderii combustibililor fosili și a dezvoltării proiectului Neptun Deep.

Contextul plângerii
Cu doar câteva zile înainte de Adunarea Generală Anuală a OMV, Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria au depus o plângere oficială la OCDE împotriva OMV. Cele două organizații acuză compania de extinderea activităților în domeniul gazelor fosile, contribuind astfel la criza climatică și amenințând să depășească limita critică de 1,5 grade Celsius stabilită prin Acordul de la Paris. Unul dintre cele mai controversate proiecte este exploatarea offshore de gaze din perimetrul românesc Neptun Deep din Marea Neagră, estimată să fie activă timp de 20 de ani.

Argumentele Greenpeace și Fridays for Future Austria
Potrivit comunicatului de presă emis de Greenpeace, cele mai recente rapoarte ale ONU și scenariul “Net Zero” al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) indică faptul că nu există loc pentru dezvoltarea de noi proiecte fosile. Activitățile de extragere a gazelor fosile contribuie semnificativ la schimbările climatice, iar extinderea acestora este incompatibilă cu Liniile directoare ale OCDE pentru afaceri responsabile.

Jasmin Duregger, expert în climă și energie la Greenpeace Austria, a declarat:
“În timp ce fenomenele meteorologice extreme devastează țări din întreaga lume, OMV pompează miliarde de dolari în extinderea operațiunilor de extragere a gazelor fosile care dăunează climei. Avertismentele din partea oamenilor de știință și a industriei de a opri extinderea afacerii cu combustibili fosili sunt ignorate. În plângere arătăm de ce extinderea proiectelor de gaze fosile nu este compatibilă cu Liniile directoare ale OCDE pentru afaceri responsabile. OMV trebuie să pună capăt acum noilor proiecte de combustibili fosili.”

Impactul proiectului Neptun Deep
Proiectul Neptun Deep, realizat de OMV Petrom și Romgaz în largul coastei României, este estimat să înceapă exploatarea în anul 2027. Conform calculelor din evaluarea impactului asupra mediului (EIM) citate de Greenpeace, proiectul va produce 276 de milioane de tone de gaze cu efect de seră pe durata celor 20 de ani, echivalentul emisiilor României în trei ani.

Reacția Fridays for Future Austria
Jasmin Lang, reprezentantă a Fridays for Future Austria, a subliniat:
“Protestăm de ani de zile pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice, dar companiile de petrol și gaze, precum OMV, nu ne ascultă. Ce ne-a împins în criza climatică? Combustibilii fosili. Unde se duc miliardele de investiții ale OMV? În combustibili fosili. OMV pretinde că se angajează să respecte liniile directoare ale OCDE pentru practici de afaceri responsabile, dar acesta este pur și simplu greenwashing. De aceea depunem acum o plângere.”

Solicitările Greenpeace și Fridays for Future Austria
În plângerea adresată OCDE, Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria cer oprirea extinderii combustibililor fosili și a dezvoltării proiectului Neptun Deep. Activitățile OMV în acest sector sunt considerate incompatibile cu angajamentele internaționale de combatere a schimbărilor climatice și cu liniile directoare ale OCDE pentru întreprinderile multinaționale.

Greenpeace și Fridays for Future Austria atrag atenția asupra pericolelor extinderii activităților de extracție a combustibililor fosili și cer acțiuni imediate pentru a opri proiecte precum Neptun Deep. Plângerea depusă la OCDE reprezintă un pas important în eforturile de a responsabiliza companiile de petrol și gaze și de a proteja mediul înconjurător.

Pentru mai multe informații, vizitați site-urile oficiale ale Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare