GRUP ORGANIZAT – Cazul „Fabrica de somn african”: patronul firmei mureșene Hidroizolații, judecat pentru acte de corupție

CORUPȚIE. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Tîrgu Mureş au trimis în judecată a șase persoane fizice și o persoană juridică (firma Hidroizolații Tîrgu Mureș) pentru activității coordonate de fraudare a fondurilor europene. Cei șase sunt: Galfalvy Zoltan (administrator al firmei Hidroizolații Tîrgu Mureș), Ciuraru Janos, Fabian Levente, Fodor Vilmos Elemer, Kontes Lorand și pe un consilier al Direcţiei Generale Pescuit Braşov (George Liviu Mihalca).

 

În speță, primii patru au fost reținuți și arestați în perioada 3 martie – 1 aprilie 2016. Cazul se referă la contractul de finanțare nerembursabilă încheiat, în 23 aprilie 2014, de Galfalvy Zoltan și Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care se referea la edificarea unei crescătorii și a unei fabrici de procesare a somnului african, valoarea proiectului fiind de peste 10,2 milioane de lei.

 

Conform rechizitoriului DNA Tîrgu Mureș, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalţi membri ai grupului infracţional, a obţinut în baza unor facturi ce prezentau situații false fonduri nerambursabile de peste 1,8 milioane de lei. Suma a fost virată în conturile mai multor firme fantomă de unde au fost retrase în numerare, de la ATM-uri, de Fabian Levente, care i le-a predat lui Galfalvy Zoltan, prin intermediul lui Fodor Vilmos Elemer.

 

Repetarea operaţiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă şi depunerea în contul firmei Hidroizolaţii SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociaţi (Galfalvy Zoltan şi o altă persoană).

 

De asemenea, Galfalvy Zoltan l-a mituit pe George Liviu Mihalca, consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Braşov din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care trebuia să verifice şi să avizeze documentaţia proiectului şi să monitorizeze şi să verifice lucrările executate de firma din Tîrgu Mureș.

 

Galfalvy Zoltan a fost prins de cei de la ANAF Mureș, atunci când a solicitat rambursări TVA de 1,7 milioane de lei, iar apoi a fost sesizată DNA Tîrgu Mureș. În cauză, s-a instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile și conturi bancare ale inculpaţilor.

 

De asemenea, procurorii DNA au dispus disjungerea şi declinarea cauzei pentru efectuarea urmării penale de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc asupra lui Demeter Attila, fost șef Direcție Clienți Externi ai OTP Bank Cluj-Napoca, care l-a informat pe Galfalvy Zoltan că DNA a solicitat documente bancare în privința sa.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare