Gura Portiței, un loc fascinant situat lângă Delta Dunării.

TURISM. Pe litoralul românesc există o destinație cu o frumusețe aparte, încă necunoscută majorității turiștilor. Este vorba despre Gura Portiței, o locație fascinantă situată în apropierea Deltei Dunării.

Pentru a ajunge în acest loc pitoresc, singura opțiune de transport este barca, cu plecare din Jurilovca sau Lunca. Pentru cei aventuroși, există și varianta de a parcurge traseul cu bicicleta, pe malul mării, pornind dinspre sud, de la Vadu. Acestă cale oferă oportunitatea de a admira nu doar păsările Deltei, ci și o herghelie de cai sălbăticiți.

Gura Portiței se întinde pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și limanul Golovița, în inima Deltei Dunării, și face parte din comuna Jurilovca. Privind către est, ochii se pierd în adâncurile Mării Negre, în timp ce întorcându-te către vest, poți să admiri lacul Golovița și să urmărești zborul grațios al păsărilor care își găsesc căminul în această zonă delteană. O experiență unică este dată de priveliștea răsăritului de soare deasupra Mării Negre și a apusului în spatele stufăriilor Deltei, creând senzația că poți sta cu un picior în apa mării și cu celălalt în apele limanului Golovița. Acesta este posibil datorită fâșiei de nisip, cu o lățime de 40-60 de metri, care separă cele două ape.

În trecut, Gura Portiței era un sat de pescari și un punct de ancorare pentru ambarcațiuni. În prezent, este recunoscută ca fiind una dintre destinațiile turistice mai retrase și încă păstrând o anumită liniște, în contrast cu aglomeratul Vama Veche. Accesul către Gura Portiței se realizează în general cu ajutorul vaporașelor care pleacă din Jurilovca sau Tulcea, dar se poate ajunge și pe drumul de coastă cu vehicule speciale, fie că veniți din Vadu, Constanța, prin Periboina, fie din Sfântu Gheorghe, Tulcea.

Denumirea “Gura Portiței” inițial indica o comunicare naturală între limanul Golovița și Marea Neagră. Aceasta a fost închisă în anii 1970, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis, cu un proces în desfășurare de desalinizare și eutrofizare. Lacul este conectat la nord cu lacul Razim și la sud cu limanul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Toată această zonă face parte din “Rezervația Biosferei Delta Dunării”.

Astfel, Gura Portiței rămâne o bijuterie puțin cunoscută de pe litoralul românesc, cu o combinație uluitoare de peisaje și natură, reprezentând o alternativă calmă și spectaculoasă pentru cei care doresc să evadeze din tradiționalele destinații de vacanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare