Mugur Isărescu susține că BNR ar putea proteja mai bine debitorii

FINANCIAR. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a susținut că, prin preluarea prerogativei de protecție a consumatorilor de servicii financiare de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), “s-ar evita confuzia privind rolul băncii centrale în relația dintre consumatori și bănci”. El a precizat că este pregătit un proiect de lege în acest sens.

“Profesioniștii sunt aici (și nu la ANPC)”, a susținut Isărescu, potrivit Profit.ro.

El a adăugat însă că actualul departament însărcinat cu supravegherea băncilor ar putea intra în conflict cu noul departament care ar trebui să apere drepturile debitorilor.

Cu alte cuvinte, BNR ar trebui să preia conducerea pentru a infirma convingerea generală că banca centrală mai degrabă protejează băncile – o concepție generală greșită care a apărut în timpul proceselor și dezbaterilor pe marginea proiectelor de lege elaborate după criza din 2008-2009, când asociațiile debitorilor au arătat cu degetul spre BNR pentru poziția sa presupus părtinitoare. Dar pentru asta este nevoie de stabilirea unei noi direcții în cadrul băncii centrale și de adoptarea unei noi legi, a explicat guvernatorul Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare