Guvernul român a renunțat la limitarea plăților în numerar sub presiunea publică

DECIZIE. Guvernul României a revenit asupra deciziei de a limita plățile cu numerar, permițând românilor și firmelor să efectueze tranzacții în numerar după următoarele prevederi:

Articolul 3, alineatul (1), cuprinde următoarele modificări:

a) Se permit încasări de la persoanele prevăzute la articolul 1, alineatul (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană.

b) Se permit încasări efectuate de către magazinele de tipul “cash and carry,” care sunt organizate și funcționează în conformitate cu legislația în vigoare, de la persoanele prevăzute la articolul 1, alineatul (1), în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

c) Se permit plăți către persoanele prevăzute la articolul 1, alineatul (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei per persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei pe zi.

d) Se permit plăți către magazinele de tipul “cash and carry,” care sunt organizate și funcționează în conformitate cu legislația în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.

Această Ordonanță de Urgență (OUG) readuce regulile la situația anterioară introducerii măsurilor care limitau plățile cu numerar. Această schimbare a fost motivată de reacțiile puternice din partea mediului de afaceri și a populației în urma limitării plăților cu numerar. Președintele PNL (Partidul Național Liberal), partidul aflat la guvernare, a solicitat revenirea asupra deciziei, iar premierul Ciolacu a amenințat “evazioniștii care s-au urcat pe acest val” și a declarat că se va reveni asupra acestei decizii.

Aceste modificări permit continuarea utilizării numerarului în anumite limite și se întorc la prevederile legii 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare